Když oči svědí a pálí. Jak si na jaře poradit se sezónními alergiemi?

Když oči svědí a pálí. Jak si na jaře poradit se sezónními alergiemi?

Bratislava, 30. března 2023 - Slunce nad obzorem, vyšší venkovní teploty či kvetoucí rostliny nám připomínají, že se ke slovu po zimě hlásí opět jaro. Zatímco pro některé je toto roční období příjemnou a dlouho očekávanou změnou, najdou se lidé, kteří trpí nepříjemnými projevy sezónních alergií. Jak se vůči těmto problémům efektivně bránit? Pomohou nejen oční kapky, ale také sluneční brýle!

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí sezónními alergiemi až 30% dospělé světové populace a dvě pětiny všech dětí. Na Slovensku nejsme na tom o nic lépe. Podle údajů NCZI z loňského roku bylo v pravidelné lékařské péči více než 542 tisíc osob. Z toho více než 368 tisíc bylo ve věku 19 a více let. Ve věkové skupině šesti až 18 let jich eviduje NCZI více než 128 tisíc, ve věku jednoho až pěti let více než 42 tisíc a dětí do jednoho roku je více než 3 900. Nejčastěji se přitom jedná o alergie na pyl, roztoče nebo prach.

Přestože alergie vzniká zejména v dětství, není výjimkou, že může propuknout i mezi 18. a 35. rokem života. Na vině bývá nejčastěji dědičnost, prostředí, strava, životní styl, kosmetické přípravky, kontaktní čočky, ale dokonce i klimatické změny. Alergeny mohou být jak celoroční v podobě zvířecí srsti, prachu nebo roztočů, tak i sezónní, například pyl nebo tráva.

Zánět spojivek bývá běžným příznakem alergie

Vedle citlivé kůže, rýmy a ucpaného nosu patří k typickým projevům i potíže s očima - nejčastější slzení, svědění, řezání, následně i oteklá víčka. Přestože jde o poměrně běžné komplikace. Není dobré je podceňovat, ale naopak zvážit měření zraku, které nabízí oční optika ve vašem okolí. Zanedbaná léčba může vést až k rozvoji zánětu spojivek. Spojivka oka je totiž podobně jako nosní sliznice v kontaktu s vnějším prostředím, a tak je vystavena přímému působení alergenu.

Nejběžnější oční alergií je sezónní akutní alergická konjunktivitida, tedy zánět spojivek. Při alergické reakci dochází k uvolňování chemických látek, jako jsou histamin a leukotrieny, do krevního oběhu a tkání. Tyto látky způsobují svědění, pálení, pocit písku nebo cizího tělesa v očích,“ vysvětluje Martin Slaný, optometrista a odborný garant sítě FOKUS optik.

Od bolesti uleví umělé slzy i sluneční brýle



Alergie bývají doprovázeny i slzením, zarudnutím očí nebo fotofobií, tedy zvýšenou citlivostí na světlo. Při léčbě těchto obtíží je vždy vhodné navštívit lékaře, který vám stanoví přesnou diagnózu a předepíše léčbu, která vám pomůže symptomy zmírnit. Ovšem od nepříjemné bolesti vám mohou ulevit i oční kapky.

„Abyste zabránili podráždění očí, kapejte si umělé slzy, které vám mohou od nepříjemných pocitů pomoci. Akutní příznaky pak dokáží zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které redukují zarudnutí. Na oteklá víčka příznivě působí i studený obklad nebo častější mytí obličeje vlažnou vodou. Rozhodně se ale vyvarujte častému mnutí očí, které může problémy ještě zhoršit,“ varuje odborný garant sítě FOKUS optik Martin Slaný.

Oči můžete před pylem a dalšími alergeny chránit i kvalitními slunečními brýlemi. „Pokud hledáte sluneční brýle, které vám pomohou zabránit přímému kontaktu s alergeny, měly by zakrývat celou oblast kolem očí a tvarově co nejvíce kopírovat obličej. Výhodou jsou i polarizované čočky, které pomohou snížit množství světla dopadajícího do oka a také zrcadlové úpravy částečně odrážející teplo, které neprospívá zánětům,” dodává Martin Slaný.

Alergické záněty spojivek trápí i děti

U dětí tvoří alergické záněty spojivek 20% všech alergií a v sezóně až 75% všech konjunktivitid. Přestože většina z nich postupně odezní nebo je dobře léčitelná, není dobré – vzhledem k velké frekvenci výskytu a možných dalších potíží – tyto záněty podceňovat.

„Rodiče by měli dětem zabránit ve tření očí a aplikovat jim umělé slzy bez stabilizačních přípravků. Aplikace umělých slz zvlhčí povrch oka a vyplaví alergeny, které mohou poskytnout sice dočasnou, ale značnou úlevu. Dále se vyplatí přikládat na oči studené obklady. Rozhodně na nic ale nečekejte a okamžitě vyhledejte pomoc lékaře,“ uzavírá Slaný.

close

Wishlist