Poradna pro vaše oči

Poradna pro vaše oči

FOKUS optik působí na českém trhu již více než dvacet let. V pobočkách FOKUS optik na vás čekají špičkoví odborníci, soustavně navíc spolupracujeme s předními kapacitami v oboru, tak, abychom vám mohli poskytnout ty nejlepší služby.

Naši odborníci jsou vám k dispozici i zde, na těchto stránkách, připraveni zodpovědět vaše dotazy z oblasti péče o oči, optiky, očních onemocnění a vyšetření zraku.

Dětské oční vady

Nemotornost? Horší prostorová orientace? Na vině může být oční vada

Tisíce žáků po celém česku míří do školních lavic, mnozí z nich poprvé. Někdy si prvňáčci mohou stěžovat, že hůř vidí na tabuli, nebo mají po hodinách čtení unavené oči. Na možný problém se zrakem však mohou upozornit i jiné příznaky.

Nepodcenit prevenci

Zrak se u dětí kontroluje již od útlého věku, nejčastěji se pak přichází na různé vady kolem třetího roku dítěte, kdy je většinou odesláno na první oční prohlídku. Dříve však případné problémy se zrakem mohou odhalit i rodiče nebo praktický dětský lékař, zvláště tehdy, pokud se zrakové vady vyskytují i v blízké rodině dítěte. „Rozvoj zrakových funkcí je většinou ukončen kolem šestého či sedmého roku dítěte, kdy dítě vidí stejně jako dospělý. Právě proto se zrak v dětském věku kontroluje velice pečlivě, aby se zachytila jakákoli vada, která se dá ve většině případů dobře léčit, ale musí být odhalena včas,” upozorňuje Tereza Slavíková ze společnosti FOKUS optik. Proto je dobré všímat si reakcí a chování dítěte, které by mohly na oční vadu upozornit. Také je dobré upozornit lékaře na skutečnost, kdy někdo z blízké rodiny má nějakou oční vadu. A jaké problémy se zrakem se vyskytují nejčastěji?

Mezi nejčastější oční vady patří bezesporu dalekozrakost a krátkozrakost, tedy případy, kdy by dítě mělo začít nosit brýle na dálku či na blízko nebo jejich kombinaci. Dítě si nemusí na nic stěžovat, neboť oční čočka je velice pružná a dokáže vyrovnat i rozdíl 5 dioptrií mezi očima. Nicméně můžete vypozorovat, že dítě sedí například blízko u televize, mhouří oči, jak kouká do knížky či jak si hraje. K tomu se většinou často přidává tupozrakost, což znamená, že mozek si vybírá ke koukání „lepší” oko, a druhé tak strádá, čímž se může zastavit i jeho vývoj. Tato vada se pak řeší nošením okluzorů, tedy zakrýváním „lepšího” oka. Tyto vady jsou nejlépe léčitelné do sedmi let věku, kdy se vytvoří mezi okem a mozkem ta správná spojení. Pokud se však léčba zanedbá, oko bude oslabené po zbytek života a jeho funkci nelze obnovit. Při silné tupozrakosti je navíc toto oko takřka slepé. Příznakem tupozrakosti může být naklánění hlavy, mhouření očí, ale třeba i nemotornost či horší orientace v prostoru.

Včasná diagnóza? Úspěšnější léčba!

„Další vrozenou vadou může být astigmatismus, což je nepravidelné zakřivení rohovky. Z toho vyplývá, že vidění je neostré a vzniklý obraz deformovaný. Tato vada může vést také k tupozrakosti, pokud je jednostranná – mozek „horší” oko jednoduše vypne. Poslední častou vadou je šilhání. Tato vada je patrná na první pohled a dá se proto diagnostikovat relativně brzy. Často se vyskytuje ve spojení právě s refrakční vadou a tupozrakostí, přičemž při včasné diagnóze je poměrně úspěšně léčitelná”, vysvětluje Tereza Slavíková ze společnosti FOKUS optik.

Máte-li proto u svého dítěte jakékoli pochyby, nebojte se navštívit dětskou oční ordinaci a nechte jeho zrak preventivně zkontrolovat. A kde všude je možné vyšetření zraku absolvovat? Zrak dítěti vyšetří již v porodnici, kontrolu provede také praktický lékař a samozřejmě specialisté. Od 15 let věku je navíc možné nechat si zkontrolovat zrak v očních optikách. Nicméně oční lékař vám vždy vystaví pro dítě poukaz, se kterým do oční optiky přijdete a odborný personál vám pak poradí, jak nejlépe situaci řešit.

Úrazy očí – pár jednoduchých tipů pro první pomoc

V těchto dnech má po celém světě mnoho dětí svou školní nebo „školkovou” premiéru. Nové prostředí láká k poznávání a nabízí dosud nepoznané možnosti. Navzdory pečlivé snaze se však i v novém prostředí mohou stávat úrazy – a snad nejzranitelnější jsou oči. Jak tedy postupovat, když přes veškerou naši opatrnost dojde k úrazu? „V dětských ambulancích a na pohotovosti se nejčastěji v souvislosti s očima řeší jen několik typů situací, připravili jsme proto pro vás několik rad, jak je co nejlépe zvládat,” říká Tereza Slavíková ze společnosti FOKUS optik, největší sítě českých optik.

CIZÍ TĚLÍSKO V OKU NEBO POD VÍČKEM

Cizí těleso se do oka dostane velice jednoduše, stačí zatoulaná řasa nebo pobyt v hodně prašném prostředí. Pokud se jedná jen o malou nečistotu, první pomoc je jednoduchá: oko stačí vypláchnout kapkami k tomu určenými, přetáhnout případně horní oční víčko přes dolní, a pokud to nezabírá, vyhledat odbornou pomoc.

CHEMIKÁLIE V OKU

Stačí malá nepozornost a úraz je na světě. V případě chemikálií je základem dobrá prevence – odstranit škodlivé chemikálie z dětského dosahu – a může se často jednat o věci denní potřeby, jejichž nebezpečnost si dospělí ani nemusí uvědomovat. Pokud již dojde k zasažení očí, jako první pomoc je třeba okamžitě vypláchnout oko proudem vody, a to po delší dobu, a neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Řada chemikálií má navíc na obalu uveden návod, jak v případě zasažení očí postupovat.

ÚDER NA OKO

Nemusí jít hned o situaci, kdy se kluci o přestávce poperou. Vybíjená, volejbal, tenis… a chvilka nepozornosti v kombinaci s nešťastnou náhodou. Pokud dojde k zasažení oka, první pomocí je studený obklad. Při zhoršeném vidění nebo bolesti v oku je pak nutné okamžitě vyhledat lékaře. U malých dětí se návštěva lékaře doporučuje v každém případě. Pokud dojde k zasažení oka a jeho evidentnímu poškození, neztrácejte čas a volejte rychlou záchrannou službu. Pokud je v těchto extrémních případech v zasaženém oku cizí předmět, rozhodně jej nevytahujte, ani neaplikujte žádné kapky či oko nevyplachujte.

PREVENCE NA PRVNÍM MÍSTĚ

Málo platné, nejlepší je úrazům předcházet. „Nejlepší prevencí je dítěti již v útlém věku vysvětlit, že zrak je pro ně velmi důležitý a je potřeba si oči chránit – a stejně tak být i v zápalu hry ohleduplným vůči ostatním dětem,” podotýká Tereza Slavíková z FOKUS optik. Nezanedbatelnou ochranou zejména při letních radovánkách jsou sluneční brýle, které jsou nezbytným doplňkem při sportovních aktivitách na čerstvém vzduchu, ať v létě, nebo v zimě na lyžích.

Změření zraku je první krok ke zdravým očím

Pečujte o svůj zrak a nechte si změřit zrak od našich profesionálů.

close

Wishlist