5 věcí, které potřebujete vědět o očích

5 věcí, které potřebujete vědět o očích

 

Zrak je základním lidským smyslem důležitým pro poznávání světa. Lidské oko je nejmenším, a přitom jedním z nejsložitějších orgánů v našem těle. Víme o něm mnoho informací, ale ještě stále se najde něco, co jsme dosud nevěděli.

 

Začněme u miminek

Jako všechny bytosti této planety, každý novorozenec se narodí s párem očí. Věděli jste, že naše oči nedokážou růst? Jejich velikost se nemění, proto mají čerstvě narozená miminka přesně tak velké oči, jaké budou mít i v dospělosti. Rozdíly vnímání světa novorozenců a nás, dospělých, jsou však velké. Děti se vždy narodí zcela barvoslepé. V prvních měsících vnímají jen světlo a tmu a do cca 8 měsíců vidí dvojitý obraz.

 

Krása někdy bolí

Ženy jsou více náchylné na zranění oka, a to hlavně při ranním líčení. Zranění řasenkou, a tedy poškrábání oka, je jedním z nejčastějších úrazů. Pokud se nějakým nedopatřením poškodí rohovka oka, je možná její transplantace. Na tu se jako náhrada lidské rohovky používá rohovka nejobávanějšího mořského tvora - žraloka. Jeho rohovka je nejvíce podobná struktuře lidské rohovky.

 

Počítačový maniaci

Člověk, který dennodenně pracuje na počítači, vystavuje své oči větší zátěži. To však není žádná novinka. Ne každý ale ví, že čtení textu na monitoru nám trvá déle. Článek na papíře dokážeme přečíst až 25krát rychleji než stejný text v online verzi na monitoru. Čtení z monitoru je ztíženo vysílanou frekvencí monitoru, které se musí oči neustále přizpůsobovat.

Úlevu Vám přinesou speciální brýlové čočky s modrou antireflexní úpravou.

 

Pláč není ostuda

Pláč a slzy celkově jsou s námi od narození a nejsou ničím, za co bychom se měli stydět. Kromě vyplavování nečistot z oka mají slzy i funkci zavlažování. Každý z nás, když pláče, cítí potřebu smrkání. Je to způsobeno tím, že slzy z oka jsou kanálkem odváděny přímo do nosu. Slzy jako takové mají také své speciální složení. Tak jako příčiny pláče jsou u člověka různé, např. ze smutku, z hněvu případně od štěstí, tak i slzy mají vždy jiné složení.

 

Když se jim nechce

S leností bojuje mnoho lidí po celém světě a s línýma očima se dá bojovat docela zábavně. Zjistilo se, že celosvětově známá hra s názvem TETRIS je vhodným způsobem k léčbě líných očí. Soustředění a směrování padajících tvarů na ta správná místa dokáže naše oči rozhýbat a zbavit stereotypního pohybu.

Oči jsou naším každodenním společníkem a skrývají v sobě mnoho tajemství. Je třeba je chránit a starat se o ně. Fokus oční optika proto zřídila unikátní zraková centra, ve kterých se kvalitní odborníci postarají o váš zrak. Specializovanými přístroji zkontrolují váš zrak a oči, čímž pomohou předejít závažným onemocněním.

Změření zraku je první krok ke zdravým očím

Pečujte o svůj zrak a nechte si změřit zrak od našich profesionálů.

close

Wishlist