Pod náporem zimy prožívají oči těžkou zkoušku

Pod náporem zimy prožívají oči těžkou zkoušku

Ochranu očí v létě považují mnozí z nás za samozřejmost. Když však nesvítí slunce, jako bychom zapomínali, že naše oči potřebují chránit. I zima přináší různé nástrahy, které škodí našim očím. Sluneční brýle jsou proto výborným společníkem i v zimních měsících.

 

Sluneční brýle - UV záření nemizí

Neodkládejte sluneční brýle, jakmile přijdou chladnější dny. Ačkoliv se zdá, že riziko UV záření v zimních měsících nehrozí, opak je pravdou. Jeho paprsky nepronikají pouze přímo ze slunce, ale část z nich je odrážena i od zemského povrchu, například sníh odráží okolo 80 % UV záření. Při dlouhodobém pobytu v extrémních podmínkách bez ochrany právě tento jev způsobuje sněžnou slepotu.

 

Nejednoho milovníka zimních sportů vyláká jasný den do lyžařských středisek. Slunce, které se v těchto měsících nachází ve velké výšce, je silné a od sněhu se nepříjemně odráží. Lyžaři a snowboardisté by proto neměli zapomínat na ochranu svého zraku slunečními nebo lyžařskými brýlemi s pořádným UV filtrem.

 

 

 

Suchý vzduch

 

V zimním období se asi nikdo z nás nevyhne přetopenému prostředí. Každý chce, aby tělu bylo teplo, ale neuvědomujeme si, že našim očím to až tak neprospívá. Vytápění místností vysušuje vzduch, který může způsobit takzvaný syndrom suchého oka. Dochází k němu, když oko nedokáže vyprodukovat dostatečné množství slz na své zvlhčení. Častokrát zrudne a pálí. Jako první pomoc ve vytopených prostorech se doporučuje používat odpařovače vody, případně zvlhčovače vzduchu a v případě, že kvalitu vlhkosti nemůžete změnit pomohou i umělé slzy.

 

Relax, který zahřeje

 

V zimních měsících si mnozí rádi dopřejí relax, který zároveň i zahřeje. Ti, kteří využívají sauny, by si však měli dávat pozor. Nositelé kontaktních čoček (i jednodenních) by měli sauny či wellness centra navštěvovat výhradně bez nich. Ve vodě a teplém prostředí se ukrývá množství bakterií, které se díky čočce dokážou snadněji dostat do oka a doslova se tam "nalepit".

 

Lidé s citlivýma očima mohou po návštěvě sauny cítit pálení nebo mít pocit cizího předmětu v oku. Není však nutné přestat chodit do sauny. Účinně pomůže používání očních kapek na zvlhčení oka.

 

Postrach vítr

 

Silný vítr je také jednou z nástrah každodenního života našich očí. V zimě je větrných dní mnohem více a často se přidává i sníh. Určitě jste si všimli, že v zimě vám často a nadměrně slzí oči. Právě vítr je toho spouštěčem. Slzný film, který pokrývá přední část oka a udržuje ho vlhké, je funkční, pokud vydrží neporušený přibližně 8 sekund. Takový interval je mezi dvěma mrknutími. Silný vítr však tento slzný film narušuje, a tím dochází k jeho prasknutí. Oční povrch tak přestává být chráněn a vyživován a může se projevit zarudnutí spojivek. Přidává se pálení, řezání a často máme pocit, jako bychom měli písek v očích.

 

 

Nástrahy a komplikace, které přináší zima našim očím na nás číhají z každého rohu. Nebojme se po slunečních brýlích sáhnout i v zimě. Zdokonalte proto péči a nepodceňujte vliv zimního počasí na váš zrak. Oči si to zaslouží.

Změření zraku je první krok ke zdravým očím

Pečujte o svůj zrak a nechte si změřit zrak od našich profesionálů.

close

Wishlist