Ochrana zraku v zimě

Ochrana zraku v zimě

Buďte připraveni na zimu a chraňte své oči před nepříjemnými zimními a povětrnostními podmínkami. Co může způsobovat UV záření? Jaké jsou vhodné sluneční brýle, kontaktní čočky a jaká je ideální jejich péče? Která alternativa k brýlím je vhodná na zimní aktivity?

Vlivem velké a rychlé změny ve vlastnostech vzduchu se v zimě můžeme potýkat s pocity suchých očí nebo naše oči mohou nadměrně slzet. Pokud tomu tak je, doporučuje se nosit kvalitní sluneční nebo ochranné brýle nebo použít vhodné oční kapky (např. Systane Complete). Pokud oční problémy neodezní po několika dnech, doporučuje se navštívit očního lékaře nebo alergologa a pokusit se najít příčinu problémů.

Nejlepší ochrana zraku jsou sluneční brýle s boční ochranou s kvalitním UV filtrem, který může být obohacený o polarizační filtr. UV záření má vyšší intenzitu při odraze na sněhu a jeho negativní účinky se zvyšují s vyšší nadmořskou výškou. Ve FOKUS-u jsou Vám proto k dispozici sluneční brýle značek Gloryfy, Oakley, Rudy Project, Polaroid, Ray-Ban a další.

Nejextrémnějším projevem nedostatečné a nekvalitné ochrany očí před UV zářením je  tzv. fotokeratitidě, neboli k zánětlivému stavu rohovky - sněžné slepotě. Průvodní projevy sněžné slepoty jsou oční potíže jak světloplachost, slzení, bolest očí, neovladatelné záškuby víček, bolest hlavy a v extrémních případech i dočasná ztráta zraku. Pokud evidujete nějaké z uvedených průvodních projevů jsou první pomocí. Při projevech, které už ovlivňují kvalitu vidění doporučujeme pobyt v místnosti mimo slunečního záření a s minimem světla. Dále pak použití studeného obkladu na oči a umělé slzy obsažené v očních kapkách. Obvykle po dvou dnech příznaky odezní, ale i tak byste měli navštívit očního lékaře.

Pozor! Nadměrné vystavování UV záření ale způsobuje z dlouhodobého hlediska další oční patologické změny, jako jsou např. degenerativní onemocnění spojivky, nádory na očních víčkách, šedý zákal nebo makulární degeneraci sítnice. Proto neopomíjejte celoživotní ochranu např. eliminace expozice UV záření, kvalitní ochranné krémy, balzám na rty, pokrývky hlavy, dbát na správnou životosprávu a další.

Na podzim a v zimě se při řízení auta potýkáme se zhoršenými světelnými podmínkami, jako jsou např. řízení za šera, tmy, jev zvaný noční myopie vzniká, když se oko stává relativně krátkozraké. Tj. zornice se rozšiřuje natolik, kdy na sítnici dopadá tak široký svazek paprsků, kdy vznikají optické vady. To způsobuje mhouření očí, špatný odhad vzdáleností, pomalejší reakce nebo tento stav může dojít až k přehlédnutí chodce. Na podzim a v zimě je pravděpodobnost tragických nehod až 5x vyšší a to i na základě důsledku noční myopie.

V zimním období se také častěji potýkáme s mokrou silnicí která odráží nepříjemné sluneční světlo a to způsobuje velmi nebezpečné oslepení, které může trvat i víc než jen pár vteřin.  Tento typ odraženého světla dostatečně filtrují sluneční brýle s polarizací.

Pomocí speciálních brýlových čoček, které eliminují oslnění způsobené záři reflektorů od protijedoucích vozidel a pouličních lamp lze noční myopii předcházet. Navíc tyto speciální brýlové čočky pro řidiče zvyšují kontrast a umožňují přesnější odhad vzdáleností. Jsou vhodné i pro běžné nošení přes den. Ve FOKUS optika nabízíme velmi kvalitní brýlové čočky SeeCoat Plus UV s Night Drive Boost od japonského výrobce NIKON, který Vám zkvalitní řízení pro vyšší pocit bezpečí.

Velmi nepříjemné mohou být zamlžené brýle při rychlé změně teploty. Vhodným pomocníkem může sloužit proti zamlžovací sprej na brýlové čočky, který zmírní zamlžení, urychluje odmlžení a opět navrací optickou účinnost brýlové čočky a navíc prodlužuje jejich životnost. Sprej je vhodné aplikovat vždy před očekávaným zamlžením např. ráno při startu dne a to po celé přední i zadní ploše brýlové čočky za pomoci mikrovláknového hadříku. Tento sprej můžete koupit ve FOKUS optik, jedná se např. o sprej Clean No Fog

Na zimní sporty jsou kontaktní čočky ideální alternativou k dioptrickým brýlím. Kontaktní čočky neomezují v zorném poli a oproti dioptrickým brýlím nemusíte řešit, jestli se vejdou pod ochranné lyžařské brýle. Nejlepší volbou jsou jednodenní kontaktní čočky s UV filtrem (např. řada kontaktních čoček Switch Once nebo Switch Joy 1 day). Při užívání kontaktních čoček je důležité dbát na jejich správnou hygienu a péči, zvláště u vícedenních čoček.

Jste dostatečně připraveni a ochráněni před zimou a můžete si v klidu užívat zimních radovánek nebo Vám něco pro Váš zrak chybí? Zastavte se v kterékoliv naší optice FOKUS a my Vám rádi poradíme.

close

Wishlist