Katarakta může být vyvolaná vlivem záření či toxických látek

Katarakta může být vyvolaná vlivem záření či toxických látek

Šedý zákal nemusí být zapříčiněn pouze vlivem stáří nebo vlivem metabolického onemocnění, ale může být vyvolán mimo jiné nejčastěji dlouhodobou expozicí např. UV záření, vlivem nadměrného přísunu některých léčivých nebo chemických látek. Nikotin obsažený v tabákových výrobcích významně narušuje antioxidační obranný mechanismus v oční čočce. Při přítomnosti některých složitých očních onemocnění, jako je např. zánět střední části oka je pravděpodobnost vzniku katarakty vyšší.

Katarakta vyvolaná vlivem záření

Dříve byli vystaveni infračervenému záření pracovníci se sklem, kdy se vlivem IČ záření a horka postupně odlupovaly částečky čočkové hmoty v předním pouzdře a vyvolalo tzv. sklářskou kataraktu. Nyní jsou skláři a pracovníci v těžkém průmyslu u vysokých pecí chráněni proti negativním vlivům toho záření pomocí ochranných filtrů obsahující soli železa pohlcující IČ záření. Dlouhodobé vystavování očí slunečnímu a UV záření bez kvalitní ochrany UV filtrů mají za následek postupné zbarvování oční čočky do žluta a to v kortikální a zadní subkapsulární formě. Zvlášť nepříjemné a nebezpečné jsou odrazy slunečního světla od země, vodních ploch nebo sněhu. Nejefektivnější je ochrana očí pomocí kvalitních slunečních brýlí se 100% UV filtrem, případně polarizací, která výrazně filtruje právě odražená světla. Brýle by měly co nejvíce zakrývat oči a jejich okolí ze všech stran a měly by dobře sedět na nose a za ušima.

Ionizující záření o velikosti dávky vyšší než 4 Gamma záření vyvolává v lidském těle akutní nemoci z ozáření způsobující dokonce zhoubné nádory nebo vznik katarakty. Zákal je patrný až po několika letech a vyznačuje se tvarem připomínající ptačí pera v přední subkapsulární vrstvě a pod zadní kapsulou mohou být přítomná neprůhledná místa. Zvlášť citliví na ionizující záření jsou mladí jedinci. Vznik katarakty může také způsobit delší působením rentgenova záření. Po zásahu bleskem nebo po kontaktu s elektrickým proudem o vysokém napětí může vyvolat vznik tzv. katarakty elektrika.

Toxická katarakta vzniklá vlivem vnějších vlivů

Léková forma katarakty je nejčastěji způsobena vlivem dlouhodobého užívání kortikosteroidů, antipsychotik s látkou ze skupiny fenotiazinů, dále v očních kapkách obsahující látku k zúžení zorniček (miotika) při léčbě zeleného zákalu nebo při léčbě s nepravidelnou srdeční činností u léčiv s názvem amiodaron.

Šedý zákal může vzniknout po traumatu po mechanickém úraze tupým poraněním v podobě hvězdicovitého zakalení zadního pouzdra nebo ostrým předmětem, kdy se kalí většinou celá čočka. Zakalení vzniká akutně nebo postupně. Nepříjemnou a závažnou komplikací po poranění oka je stav, kdy může dojít k prasknutí stěny bulbu a následně se posune oční čočka mimo optickou osu nebo případně mimo závěsný aparát.

Rozvoj kortikální katarakty může být podmíněn působením chemických látek a to především zásad než kyselin. Zásadité látky pronikají rychleji do oka a způsobují vyšší pH v komorové vodě a zároveň v ní dochází k poklesu glukózy umocňující vznik zákalu.

Při intenzivním vdechování většího množství tabákových výrobků (např. půl krabičky cigaret denně) dochází po čase vlivem působení nikotinu ke kornatění (tvrdnutí) cév, což může postihnout řasnaté tělísko, na kterém je zachycený závěsný aparát oční čočky. Řasnaté tělísko nejenom že umožňuje akomodovat a měnit dioptrickou sílu oční čočky, ale čočku také vyživuje. Po přísunu nikotinu dochází také k ukládání tukových depozit a tím vzniku subkapsulární nebo nukleární katarakty u aktivních kuřáků.

Katarakta byla zaznamenána po některých sebevražedných stavech při nadměrném přísunu utěšujících látek nebo při záměrných otravách.

Katarakta vyvolaná vlivem jiných onemocnění

Následkem očního onemocnění může vzniknout také katarakta. Týká se to převážně při léčbě komplikovaných očních onemocnění, např. při uveitidě (zánětu střední části oka) při léčbě kortikoidů, při glaukomu (zelený zákal) doprovázený vysokým nitroočním tlakem nebo při dystrofii sítnici s názvem retinis pigmentosa s postupným poškozováním sítnice doprovázený postupnou deformací obrazu.

Velmi vzácně se oční lékaři mohou setkat s tzv. sekundární kataraktou. Toto druhotné zakalení je vyvolané přítomností nepatrných částeček zákalu v místě čočkového pouzdra, do níž byla vložena nitroočního čočka. Postižený si může všimnout pozvolného nebo náhlého poklesu zrakové ostrosti s pocitem vyblednutí barev.

Pokud pociťujete jakékoliv změny ve vidění, neprodleně vyhledejte očního lékaře.

close

Wishlist