Co je presbyopie? A proč se nám s přibývajícím věkem zhoršuje schopnost pohodlně a kvalitně zaostřit do blízka?

Co je presbyopie? A proč se nám s přibývajícím věkem zhoršuje schopnost pohodlně a kvalitně zaostřit do blízka?

Na základě nejnovějšího interního výzkumu bylo zjištěno, že oční optiku FOKUS navštěvuje až 60 % zákazníků s poruchou viděním do blízka. Co se s oční čočkou děje a proč se stav s přibývajícími roky zhoršuje? Co Vám může nabídnout FOKUS optika pro zlepšení Vašich očních potíží do blízka?

Oční čočka v oku s přibývajícím věkem mění svou strukturu a neumožňuje kvalitně zaostřit do blízka jako dřív

S přibývajícími roky se mění tělo a mění se i funkce oční čočky. Po čtyřiceti letech dochází k tomu, že oko nezaostří do blízka tak, jako dřív a mohou nastat nepříjemné komplikace. Mezi nejčastější projevy ztráty funkce oční čočky patří oddálení textu, únava nebo bolesti očí. Tento stav se nazývá presbyopie neboli vetchozrakost. Jedná se o fyziologický úbytek akomodačních schopností, tj. schopnost vidět ostře předměty do blízka, neboť se posouvá tzv. blízký bod směrem od oka. Příčinou je snížená pružnost oční čočky, zvýšený její objem a postupné tvrdnutí čočkové hmoty. Presbyopie se s věkem zhoršuje a je možné ji řešit brýlemi nebo kontaktními čočkami. Výborně poslouží brýle z oční optiky FOKUS a to např. brýlemi na čtení, pracovní brýle nebo multifokální brýle pro vidění na všechny vzdálenosti. V případě nošení kontaktních čoček jsou ideální volbou multifokální kontaktní čočky SWITCH.

Oddalování textu a rozmazané vidění jsou častými příznaky presbyopie

Prvním příznakem projevu presbyopie je neostré vidění s prodlužující se čtecí vzdálenost mobilu, knihy nebo novin. Problém ale může nastat také navlékání nitě do jehly. Automaticky nastává oddálení textu dál od očí, který dočasně a částečně pomůže upravit ostrost do blízka. Avšak při nedostatečném osvětlení do blízka dochází ke zhoršené zrakové ostrosti a oči nejsou schopné kvalitně zaostřit do blízka. Později se zhoršuje zaostření na pracovní vzdálenost např. na počítač. Zhoršená je schopnost přeostření mezi viděním do dálky a do blízka, kdy může dojít k zamlženému nebo přechodnému vidění. Na vině jsou také oční ciliární svaly natahující nebo povolující oční čočku podle vzdálenosti ostření, které jsou více zatíženy a rychleji se unaví. Postižený má pocit únavy a bolesti očí, které mohou způsobit bolest hlavy a nakonec se může vyhýbat práce nebo činnostem do blízka.

Nástup presbyopie se může projevit dříve nebo později v závislosti na oční vadě do dálky

Projevy presbyopie jsou také závislé na přítomnosti oční vady do dálky. Pokud trpíte hypermetropií neboli dalekozrakostí (plusové dioptrie do dálky) a nenosíte brýle do dálky, příznaky presbyopie se projeví dříve. Nosíte-li brýle do dálky při dalekozrakosti, tak Vám brýle částečně pomohou s ostřením na větší text, ale menší text už Vám bude dělat potíže při čtení. Při myopii neboli krátkozrakosti (mínusové dioptrie do dálky) Vám někdy může částečně pomoct jednoduchá pomůcka (v závislosti na hodnotě krátkozrakosti a vzdálenosti) a to, když si sundáte brýle při činnostech do blízka. Ale i tak, nemusí být obraz ostrý. V případě astigmatismu (stav, kdy je nejčastěji přítomná různě zakřivená rohovka) se může projevit presbyopie mlhavým viděním do blízka s případným rozdvojením obrazu nebo tzv. duchy. V každém případě je vhodné se objednat na odborné měření zraku, kde Vám optometrista s očním optikem na základě vyšetření doporučí nejvhodnější typ brýlových čoček.


Optometrista ve FOKUS optice zjistí Váš přídavek do blízka

Presbyopie se koriguje plusovou dioptrií zvanou adice neboli přídavkem do blízka, který se přičítá k oční vadě do dálky, pokud nějaká je. Ve většině případů optometrista zjistí, že klient trpí i malou refrakční skrytou vadu do dálky, kterou většinou nevnímáte, ale její přítomnost můžete pocítit např. za zhoršených světelných podmínek nebo při únavě nebo ke konci dne. Velikost přídavku do blízka se obvykle pohybuje od + 0,50 do + 3,00 dioptrií. Mezi nejčastější hodnoty přídavku do blízka byly zjištěny hodnoty + 1,00, + 1,50 nebo + 2,00 dioptrie. Velikost hodnoty adice je ale různá a závisí na několika faktorech, jako je např. čtecí vzdálenost, velikost textu nebo podle stavu funkce oční čočky a ochabnutí ciliárních svalů. Obvykle se přídavek do blízka určuje ze vzdálenosti 33-40 cm. Pokud je potřeba zjistit dioptrii na pracovní vzdálenost – nejčastěji na monitor počítače – vyměřuje se individuálně podle ergonomických parametrů a zejména podle vzdálenosti od monitoru počítače. Presbyopie se s přibývajícími lety zhoršuje a zvyšuje se i hodnota přídavku do blízka.

Jak lze řešit presboypii ve FOKUS optice?

Nejčastější pomocí při projevech presbyopie jsou brýle na čtení, které Vám umožní lépe doostřit do blízka a zároveň Vám poskytují úlevu. S nimi si už mnohem lépe přečtete SMS v mobilu, jídelní lístek nebo si přečtete svou oblíbenou knihu bez nepříjemného mžourání, rozmazaného vidění, oddalování textu nebo bolesti očí. Pokud navíc trpíte oční vadou do dálky, je řešení i pro Vás. Multifokální brýlové čočky od velmi kvalitního japonského výrobce NIKON Presio Power Infinite nebo Presio Master Infinte jsou ideální volbou, které Vám umožní plynulé vidění mezi všemi vzdálenostmi, jak do dálky, do blízka, tak i na střední vzdálenost. Navíc řeší i nepříjemné přehazování brýlí mezi jednotlivými vzdálenostmi. Pro nositele, kteří pracují s počítači více jak 3 hodiny denně, jsou nejvhodnější pracovní brýlové čočky, které umožní širší vidění na pracovní plochu než u multifokálních brýlových čoček a navíc zabezpečují správnou pracovní ergonomii.

Skvěle také poslouží multifokální kontaktní čočky SWITCH, s nimiž uvidíte ostře jak do dálky, tak do blízka nebo i na pracovní plochu. Kontaktní čočky SWITCH poskytují neomezené vidění a oproti brýlím nabízí pohodlí, neboť Vás nebude trápit případné obtěžující sjíždění brýlí nebo zamlžení brýlových čoček při změně prostředí apod. Kontaktní čočky se hodí skvěle nejen na sport, ale i do práce, v autě nebo do přírody či do divadla.

Není vhodné používat brýle zakoupené mimo optiku, neboť nezohledňují individuální parametry očí jako je např. rozteč zorniček od nosu, rozdílné dioptrie mezi pravým a levým okem a nejsou vyrobeny z kvalitního optického materiálu. Tyto brýle mohou způsobovat zvýšenou únavu, tah nebo cukání očí, rozdvojené vidění nebo bolest hlavy.

Nevíte si rady, jak řešit problém s doostřením do blízka nebo i do dálky? Objednejte se na vyšetření zraku do oční optiky FOKUS a přenechte péči o Váš zrak odborníkům.

close

Wishlist