Zrak po 40. letech vyžaduje sofistikovanější řešení brýlí a kontaktních čoček

Zrak po 40. letech vyžaduje sofistikovanější řešení brýlí a kontaktních čoček

Oddalujete si text nebo se vám zdají písmena v mobilu malá a nedoostříte na ně, a proto jste si je zvětšily? Mýváte problémy s koncentrací na palubní desku auta nebo počítač, ze které vás bolí hlava, a jste z toho unavení? Nejspíše se u vás již vyskytuje tzv. presbyopie. Jedná se o přirozený stav, kdy se projevuje fyziologický úbytek akomodace. Tedy oční čočka ztrácí svoji elasticitu vlivem jejího stárnutí a zvětšeného objemu a problém je i ve snížené funkci ciliárního svalu, který čočku uvolňuje nebo natahuje pro zaostření na různou vzdálenost.

Pracujete na počítači nebo je vaše práce zaměřená na bližší vzdálenost a vaše dosavadní brýle vám nestačí? Máme pro vás řešení v podobě relaxačních nebo degresivních brýlových čoček.

Používáte standardní brýle do blízka, ale vidíte s nimi hůře na počítač? Pravděpodobně se vám posunuly dioptrické hodnoty. V tom případě doporučujeme nové měření zraku, kde vám optometrista změří vaše aktuální dioptrie do dálky (vidění za volantem na vozovku, práce ve venkovním prostředí, běžné nošení), blízka (mobil, tablet, tištěný text, psaní) a na střední vzdálenost (počítač, palubní deska auta, vaření, uklízení, televize). Je dost možné, že dioptrické hodnoty do blízka jsou slabší a potřebují navýšit, ale jsou např. moc silné na počítač, neboť vzdálenost na počítač je delší než do blízka.

Pro koho jsou optimální volbou relaxační brýlové čočky? Relaxační úlevové brýlové čočky Relaxsee od kvalitního japonského výrobce Nikon je řešením pro namáhané oči v každém věku při práce s moderními digitálními přístroji. Snižuje digitální únavu a ostatní projevy namáhaných očí. Její výhodou je design, který při pohybu očí směrem dolů, například při čtení snižuje napětí v očích a umožňuje pohodlnější vidění do blízka.

A co když relaxační brýlové čočky nevyhovují vzhledem k vyšší dioptrické hodnotě do blízka? Ideální volbou jsou tzv. degresivní brýlové čočky Home a Office nebo Soltes Wide od Nikon-u, které zohledňují individuální dioptrické hodnoty na střední vzdálenost a do blízka. Jedná se o pracovní brýle s dioptriemi na počítač a blízko. Jejich výroba je založená na jedinečných parametrech každého oka zvlášť a digitálního výpočtu jednotlivých optických ploch. Na základě přesného zpracování dat s plynulým nárůstem dioptrických hodnot do blízka umožňují rychlý a snadný návyk s ostrým a dynamickým viděním s dostatečnou šířkou při pohledu na počítač.  Díky tomu umožňují komfortní vidění bez námahy očí a zátěže páteře a zvyšují pracovní výkonnost a to při zachování správné pracovní ergonomie. To vše za překvapivě dostupnou cenu. Základním úspěchem je kromě aktuálně změřených dioptrií i skvěle padnoucí brýlová obruba s dostatečnou hloubkou očnice pro co nejširší vidění do blízka a na střední vzdálenost.

Uvidím v degresivních brýlových čočkách i za počítač nebo dál na několik metrů? Některé druhy degresivních brýlových čoček dávají možnost vidět i za počítač a to maximálně do 1-4 metrů v závislosti na velikosti dioptrické hodnoty a velikosti brýlové očnice. Tento druh je určen např. pro manažery, školitele nebo pedagogy.

Je vhodné s degresivními brýlovými čočkami řídit auto? Protože tyto čočky jsou uzpůsobené na střední vzdálenost a blízko a nezohledňují ostré vidění do dálky, tak jsou pro řízení motorového vozidla nevhodné, neboť není na brýlové čočce prostor pro vidění do dálky. Naopak oproti multifokálním brýlím umožňují širší a pohodlnější zorné pole především na střední vzdálenost a do blízka a proto jsou optimální volbou jako druhý pár k multifokálním brýlím.

Pro koho jsou tedy tyto degresivní brýlové čočky ideální volbou? Pro všechny, jejichž profese vyžaduje soustředění na střední vzdálenost a na blízko, tedy např. účetní, IT technik a programátor, odborná referentka pracující na počítači, prodavačka, kadeřník, manikérka nebo krejčí.

Máte dioptrie jak do blízka, tak do dálky? Řídíte aktivně auto nebo nevidíte ostře na televizi? Řešením jsou multifokální brýle.

Jaké benefity přinášejí multifokální brýlové čočky? Jejich vyšší pořizovací cena, přináší investici do zrakového pohodlí, kdy není třeba neustále přehazovat několikery brýlí. Brýlové čočky jsou vyrobeny z jednoho materiálu, který umožňuje hladký průběh pohledu mezi jednotlivými vzdálenostmi do dálky, na střední vzdálenost a do blízka a to bez rušivých skoků obrazů. Prémiová řada japonských multifokálních brýlových čoček Nikon Presio Master Infinity jsou vyráběny na základě individuálních parametrů nositele a technických hodnot brýlových čoček a obruby na konkrétním nositeli. Výroba těchto brýlových čoček spočívá v precisní progresivní technologii tzv. aberačního filtru, který eliminuje deformace obrazu v okrajových zónách a binokulární optimalizaci ploch. Přesně vyměřené hodnoty nositele a optimálně hluboká očnice mohou poskytnout dokonalé vidění bez námahy očí s vysokým širokoúhlým rozlišením. Jedná se o sofistikované estetické brýlové čočky vyráběné přímo na míru. Jsou vhodné na běžné nošení, do práce, doma, na čtení textu, na nákupy, do auta, na zahradu, na sport nebo do divadla.

Na co si dát pozor? Je potřeba si první týdny na multifokální brýle zvykat, to znamená naučit se přes ně dívat, neboť na periferii je zkreslení, které ale časem nebudete ani vnímat. Obezřetnost je na místě i při chůzi na schodech, kdy je vhodné více sklonit bradu k tělu, aby oči viděly ostřeji na jednotlivé schody. S multifokálními brýlemi není vhodné číst vleže, neboť se mění sklon očí a hlavy a progresivní koridor neodpovídá této změně sklonu. V tomto případě je vhodné mít ještě jednoohniskové brýle na čtení, pokud jste vášnivý čtenář v posteli.

Jak si co nejrychleji navyknout na multifokální brýle? Doporučujeme od dne vyzvednutí druhý den ráno multifokální brýle nasadit a nosit celý den bez sundání (při obtížích je možno na pár minut odložit a odpočinout si) několik dní v kuse a nestřídat a neporovnávat je se staršími nebo půjčenými brýlemi. Při pohledu do dálky je ideální se dívat horním dílem čoček, na střední vzdálenost prostředním dílem a do blízka se dívat přes spodní díl čoček. V případě, kdy je potřeba se dívat do stran je nejlepší otočit celou hlavou, aby před očima byla plocha čoček v místě progresivního koridoru a ne mimo něj.

Vyhovují všem multifokální brýlové čočky? Pro někoho nemusí multifokální brýlové čočky vyhovovat při celodenní práci na střední vzdálenost např. při práci na počítač, neboť na tu vzdálenost mají užší progresivní koridor. Zde je vhodné zvolit degresivní brýlové čočky, které mají širší optickou zónu na střední vzdálenost a do blízka. Je určitá skupina lidí, která si na multifokální brýle zvyká déle než měsíc nebo nezvykne vůbec. Je vědecky prokázáno, že lidé mající problém s vestibulárním systémem nejsou vhodnou skupinou pro nošení multifokálních brýlí. Nejčastější projevy s poruchou rovnovážného systému jsou např. problémy s rovnováhou, časté závratě, pískání v uších nebo problémy se zrakovým zaostřením až rozdvojení obrazu.

Jaká je možnost volby multifokálních brýlových čoček? Multifokální brýlové čočky mohou být klasicky čiré nebo samozabarvovací s celou škálou povrchových úprav. Volba správného typu šíře progresivního koridoru (nejostřejší optické zóny) multifokálních brýlových čoček závisí např. na tom, jestli již nosíte tyto brýle nebo ne, dále na vaši profesi a výši dioptrických hodnot do dálky a blízka.

Nosíte kontaktní čočky, ale máte potíže se zaostřením do blízka?

Pokud nosíte kontaktní čočky, se kterými již nevidíte do blízka a na střední vzdálenost tak ostře jako dřív, doporučujeme, abyste se objednali na odborné vyšetření – aplikace kontaktních čoček, kde optometrista zjistí aktuální dioptrické hodnoty do dálky a do blízka a jaký nejvhodnější typ multifokálních kontaktních čoček pro Vás je nejlepší. Ve FOKUS oční optice nabízíme celou škálu kontaktních čoček SWITCH, kde z portfolia můžeme nabídnout např. jednodenní multifokální kontaktní čočky SWITCH Once multifocal nebo SWITCH Joy 1 day multifocal nebo měsíční variantu SWITCH Premier multifocal.

Uvidím s multifokálními kontaktními čočkami na všechny vzdálenosti stejně ostře a hned? Abyste s kontaktními čočkami byly maximálně spokojení, vytvořili výrobci kontaktních čoček precisní a propracované individuální optické plochy pro rychlejší návyk a ostřejší vidění na jednotlivé vzdálenosti. Z praxe kontaktologie ale vím, že nelze zaručit pro všechny nositele dokonale ostré vidění jak do dálky, tak do blízka nebo na střední vzdálenost. Proto je důležité vědět, jakou vzdálenost jednotlivý nositel preferuje na základě podrobné anamnézy a snažit se dosáhnout nejlepší ostrosti buď do dálky, nebo do blízka, příp. na střední vzdálenost. Je celá řada nositelů, kteří s multifokálními kontaktními čočkami pracují na střední vzdálenost např. na počítač a jsou s čočkami spokojení. Doba návyku na multifokální kontaktní čočky je většinou se zkušebními vzorky 1-2 týdny s následnou odbornou kontrolou v kontaktních čočkách. Také můžou nastat komplikace při kombinaci multifokálních čoček se slunečními brýlemi, které způsobují zvětšení zornic.

SWITCH Once multifocal – Prémiové jemné jednodenní kontaktní čočky s malým množstvím silikonu a větším podílem hydrofilní složky umožňují efektivnější transport kyslíku než u tradičních silikon hydrogelových čoček. Asférická přední plocha a široký výběr odstupňování přídavku do blízka podporují optimální zrakovou ostrost na všechny vzdálenosti bez námahy očí. Zaoblené okraje minimalizují případné dráždění čoček s okraji víček. Čočky poskytují ochranu proti UV záření a to s blokací 85 % UV-A a 96 % UV-B záření.

SWITCH Joy 1 day multifocal – Jedná se o silikon hydrogelové kontaktní čočky, které poskytují vynikající optický výkon s přirozenou propustností kyslíku. Vyrábí se ve dvou stupních přídavku do blízka s centrální zónou do blízka. Zaoblené okraje minimalizují případné dráždění čoček s okraji víček. Jsou obohaceny o UV filtr blokující 98 % UV-B a 78 % UV-A záření.

SWITCH Premier multifocal – Příjemné a zdravé nošení exklusivních měsíčních silikon hydrogelových čoček je založené na technologii z přirozeně smáčivého a vysoce prodyšného materiálu. Protože neobsahují žádné zvlhčující látky a jsou bez povrchových úprav, tak nemají takovou tendenci vytvářet na povrchu usazování depozit. Vysoká propustnost kyslíku podporuje jasnější, bělejší a zdravější vzhled očí nositelů. Vysoká kvalita vidění je založena na balanční progresivní technologii s optickým centrem do dálky nebo do blízka v závislosti na výši přídavku do blízka, dominance očí a preference vzdálenosti.

close

Wishlist