Získaná šeroslepost se dá vyléčit nejen přísunem vitaminu A, ale také správnou brýlovou korekcí

Získaná šeroslepost se dá vyléčit nejen přísunem vitaminu A, ale také správnou brýlovou korekcí

Hůře se Vám dívá ve tmě nebo se vyhýbáte řízení v noci? Viditelnost u šeroslepého jedince snižují světelné paprsky ze světelných zdrojů, jako jsou světlomety aut nebo z pouličních lamp. Pomocí speciální antireflexní povrchové úpravy Night Drive Boost postižený šeroslepostí nebo i bez ní uvidí jasněji s lepší prostorovou orientací a bude se zároveň cítit i pohodlněji.

Šeroslepost se projevuje zhoršeným nebo zaniklým viděním za šera

Šeroslepost neboli nyktalopie či hemeralopie je zvláštním případem poruchy vidění projevující se zhoršeným nebo zaniklým viděním za šera. Šeroslepý člověk má potíže jak při řízení auta v noci nebo za deště či mlhy, ale také s orientací v tmavých místech. Hůře se může pohybovat v prostoru a obtížněji se vyhýbá nábytku. Hrozí nebezpečí pádů a úrazů nebo zabloudění.  

Doprovodnými příznaky mohou být nadměrná námaha očí, mhouření, tlak za očima, zarudlé oči, bolesti hlavy nebo únava. Pokud trpíte těžkou formou šerosleposti, neměli byste potmě řídit motorové vozidlo vůbec.

Vrozená šeroslepost se nedá vyléčit

Primární (vrozená) šeroslepost je vzácná a je způsobená dědičnou formou onemocnění sítnice provázená degenerací zrakových tyčinek na podkladě nedostatečného množství rhodopsinu.

Tento zrakový pigment, který je citlivý na světlo, nám umožňuje tzv. skotopické vidění, tj. zajišťuje rozlišení a adaptaci ze světla na tmu a slouží převážně při vidění za zhoršených světelných podmínek. Díky rhodopsinu jsme schopni vidět za šera a tmy a také se dokážeme v prostoru orientovat a vnímat jas. 

Většinou se primární šeroslepost projevuje kolem 20. - 40. roku života. Bohužel tato forma šerosleposti se nedá vyléčit a je v pokročilém stádiu doprovázena zúžením zorného pole a dotyčný může skončit s praktickou slepotou. 

Získaná šeroslepost má řešení, ale záleží na příčině

Sekundární (získaná) šeroslepost je častější a je vyvolána převážně nedostatkem vitamínu A, kdy dlouhodobý nedostatek může v pokročilých stádiích způsobit i osychání rohovky vedoucí např. k zánětu rohovky nebo způsobit nekomfortní nošení kontaktních čoček. Šeroslepost může být důsledkem podvýživy, poruchy vstřebávání ve střevě nebo může být přítomna při jaterní cirhóze. 

Získaná šeroslepost může být způsobena oslabením očí při nekorigované oční vadě, kdy se i malá nekorigovaná oční vada může projevit při horších světelných podmínek. Nejvíce jsou šeroslepostí zasaženi myopové (krátkozrakost). Omezení vidění za šera či v noci může být způsobeno např. šedým zákalem oční čočky (katarakta), při degenerativním onemocnění rohovky zvané keratokonus, po zánětech cévnatky nebo sítnice, při odchlípení sítnice nebo při zeleném zákalu (glaukom) či po některých očních operacích.

Pomocí přísunu vitaminu A a správné korekce lze vyléčit získanou šeroslepost

Prevencí proti získané šerosleposti je pestrý jídelníček bohatý na vitamin A obsažený např. v játrech, v mléčných produktech, ve žloutku, v tučných rybách a mase, v mrkvi, rajčatech, špenátu nebo v borůvkách. Důležité je používat brýle nebo kontaktní čočky se správnými dioptriemi korigující oční vadu. Pomoci může i dostatečné osvětlení po setmění.

Vyšetření šerosleposti u očního lékaře

Pokud trpíte šeroslepostí, je vhodné navštívit očního lékaře, který se zaměří na anamnézu a provede patřičná vyšetření za pomoci speciálních přístrojů. V praxi se využívá např. vyšetření zorného pole na perimetru, očního pozadí za pomoci oftalmoskopu, určit schopnost adaptace oka na tmu na adaptometru nebo testování zraku za šera pomocí přístroje nyktometru.

Podpořte bezpečnost za volantem pomocí speciální povrchové úpravy brýlových čoček Night Drive Boost exklusivně ve FOKUS optice

Jen ve FOKUS optice Vám můžeme nabídnout speciální povrchovou úpravu od kvalitního japonského výrobce NIKON.  Pro řidiče je ideální úprava s názvem Night Drive Boost. Jedná se o antireflexní úpravu na brýlové čočce s tlumením nepříjemného oslnění pro každý den a to zvláště při řízení v noci nebo při horších světelných podmínkách.

Tato speciální povrchová úprava redukuje určitou část modrého světla z LED a xenonových světel aut nebo pouličních lamp a naopak více propouští rozjasňující světlo. Night Drive Boost je vhodná pro všechny brýlové čočky, od jednoohniskových až po progresivní, vhodné pro čiré i samozabarvovací.

Brýlová čočka Night Drive Boost poskytuje optimální kontrast a vysoké rozlišení obrazu s estetickým provedením. Díky širokému zornému poli řidičům zajišťuje výbornou celkovou viditelnost nejen po celý den, ale i v kritických podmínkách. Technologie Advanced Light Control umožňuje nejlepší propustnost světla, díky čemuž rychleji zareagujete na vozovce a budete se nejenom Vy, ale i spolucestující v autě cítit bezpečněji. 

close

Wishlist