Zarudlé oči, jak se jich zbavit?

Zarudlé oči, jak se jich zbavit?

Dlouhodobé sledování monitoru může časem vyústit do nepříjemného pocitu štípání, řezání, pálení i svědění očí. Zarudlé oči jsou jedním ze symptomů suchého oka, který je označován také jako moderní civilizační choroba. Pokud se problémy zarudlých očí opakují, určitě bychom je neměli podceňovat.

Na kvalitě slz záleží

Oční kapky k odstranění zarudnutí očí jsou dnes používány častěji než se doporučuje. Jen málokdo si uvědomuje, že se vazokonstrikční kapky mají používat pouze několik dní. Častou aplikací docílíte neúčinnosti očních kapek, protože oko si na denní dávku kapek zvykne. Tím si způsobíte více škody než užitku. Vhodnou volbou na zarudlé oči jsou proto umělé slzy, které jsou speciálně navrženy pro zvýšení pohodlí očí při každodenních aktivitách, jako je práce s počítačem, čtení, sledování televize nebo noční jízda. Výhodou je, že je můžete využívat i při nošení měkkých kontaktních čoček. Například kontaktní čočky s Technologii LACREON® se zabudovanou zvlhčující složkou vytváří dlouhotrvající vlhkost a ulevují od pálení očí. 

Důležité je problém nepodcenit

Slzný film je tenká vrstva tekutiny na povrchu oka, která mimo jiné zajišťuje výživu a přísun kyslíku do oka. Jednou ze tří vrstev slzného filmu je vodná vrstva, která má antibakteriální účinky. Pokud se tedy stane, že je tato vrstva narušena, pociťujete řezání v oku, jako byste v něm něco měli, oko je podrážděné a pálí. Hydratace je tedy alfou a omegou dobré kondice očí. To nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je pít hodně vody. Dehydratace se projevuje vysycháním celého těla a oči nejsou výjimkou. Když tělo nemá dostatek vody, oči se nemohou zvlhčovat. Dodržování pitného režimu je proto i pro zdraví očí velmi důležité. Sluneční brýle bez účinného UV filtru vám také mohou přinést více problémů než užitku, proto byste neměli podcenit jejich výběr. 

Dalším častým symptomem lidí nejen z kanceláří jsou oteklé oči, jejich únava, nutkání neustále mrkat, nadměrné slzení, dokonce i zánět rohovky, spojivek a obecně poruchy zraku. Proto je velmi nutné dbát na to, aby vám oči správně slzely. K ohrožené skupině patří i kuřáci a tzv. „kávičkáři“, kteří konzumují nadměrné množství kofeinu a lidé, kteří užívají léky na vysoký krevní tlak, cukrovkáři i ti, které trápí různé autoimunitní choroby. Zarudnutí očí však může přicházet také s věkem, zdravotním stavem, ale i suchým vzduchem v místnosti. 

Jak bojovat se zarudnutím očí?

Rozhodně tyto problémy nepodceňujte. Pokud jimi trpíte, je čas navštívit oftalmologa. Červené oči totiž mohou předpokládat i vážné onemocnění, včetně onkologických nebo velmi nepříjemné zvýšení tlaku uvnitř oka. Oční optika FOKUS je tady pro vás s prodejnami po celé ČR.

Změření zraku je první krok ke zdravým očím

Pečujte o svůj zrak a nechte si změřit zrak od našich profesionálů.

close

Wishlist