Tik v oku je nepříjemná záležitost. Víte proč vzniká a jak se ho zbavit?

Tik v oku je nepříjemná záležitost. Víte proč vzniká a jak se ho zbavit?

Přestože tik v oku neohrožuje váš život, je to nepříjemná záležitost. Podívejte se na příčinu vzniku a eliminujte ji. Poradíme vám, jak se ho rychle zbavit.

Z ničeho nic jste pocítili škubavý pocit v oku a neumíte se ho zbavit? Tento nepříjemný pocit, který se nejčastěji týká očního víčka nebo očního okolí, se nazývá tik v oku. Přestože není životu nebezpečný a výrazně neohrožuje vaše zdraví, je tento pocit značně nepříjemný.

Pokud se chcete tohoto nepříjemného škubání zbavit, v první řadě byste měli znát příčinu vzniku. Teprve potom s ní dokážete bojovat.

Proč vzniká tik v oku?

Na začátek je dobré si uvědomit, že to není přímý problém oka. Nejčastěji tuto nadměrnou stimulaci očních svalů způsobuje únava, stres, vyčerpání a nedostatek spánku. Dalším spouštěčem je například alkohol, nikotin nebo příliš mnoho kofeinu.

Také máte-li očním lékařem naordinované dioptrie či kontaktní čočky, avšak vy je necháváte doma na poličce, i to může způsobit tento nepříjemný pocit v oku. Jde o to, že vaše oko je mnohem více namáháno a rychleji se unaví. Nadbytečná námaha vede ke zbytečnému vysílení a to způsobí opakovanou nedobrovolnou křeč v oblasti oka. Přesilení oka se vám může stát například i tehdy, když jsou oči vystaveny slunečnímu záření. A proto sluneční brýle nejsou jen módním doplňkem, během letních měsíců vám dokonale chrání zrak.

Méně pravděpodobná příčina vzniku může být alergie. Alergie se většinou projeví dříve, než vznikne škubání oka. Tik v oku způsobený alergií může nastat tehdy, pokud alergii neléčíte nebo máte velmi suché a podrážděné oko.



Jak se problému se škubáním v oku zbavit?

Jelikož již znáte základní příčiny vzniku tohoto problému, měli byste vědět i způsoby, jak jej odstranit. Logicky byste měli jednotlivé příčiny odstranit a následně by měla přijít úleva, kterou očekáváte.

V případě, že vnímáte, že vaše oči jsou nadměrně vytížené a bojujete s neostrým viděním, měli byste navštívit očního lékaře. Pomůže vám také oční optika, kde vám také dokáží změřit zrak. Oční optika je také skvělým místem, kde si zřídit kvalitní sluneční brýle s vysokým UV filtrem. Designové brýle bez pořádného UV filtru tlumí sluneční záření, ale podstatně méně chrání váš zrak.

Vyčerpání očí trápí zejména lidi, kteří celý den pracují na počítačích. Abyste zredukovali námahu, pořiďte si brýle, které tlumí modré světlo. I v tomto případě vám pomůže oční optika. A pak tady je všeobecné vyčerpání, stres a únava, což je nejčastější zdroj tikání v oku. Snažte se tyto faktory eliminovat, co nejvíce se jen dá. Možná si teď řeknete, že se to snadno řekne, ale stresové situace přicházejí na vás z každé strany. Vyhraďte si určitou dobu jen pro sebe, kde nebudete myslet na práci nebo na jiné věci, které vám vyvolávají pocit stresu. Zaměstnejte se, vypněte hlavu, může to být například procházka v přírodě, cvičení, jóga či meditace nebo i běžná činnost jako vaření či úklid.

Dále byste měli snížit příjem kofeinu, alkoholu či nikotinu, tyto látky obecně neprospívají vašemu organismu. Jejich omezení může pomoci s přetrvávajícím problémem se škubáním v oku. Namísto nepříznivých látek zvyšte příjem vitamínů a minerálů. Důležitý je zejména hořčík, vápník a vitamíny B1, B6 a B12. Kromě výživových doplňků přidejte do svého jídelníčku vajíčka, celozrnné pečivo, spoustu zeleniny či různá semínka. I vyvážená strava umí pomoci s tímto problémem bojovat. Než se vám podaří upravit stravu a životní styl, v oční optice naleznete rychlého pomocníka pro úlevu pro unavené oči v podobě očních kapek, které zajišťují správnou výživu a hygienu pro oči a víčka.

V případě, že vaše problémy přetrvávají, nebojte se obrátit na vašeho lékaře, ten vám nejlépe poradí co a jak.

close

Wishlist