Nepříjemné svědění očí a rozmazané vidění, toto vše může být příčinou těchto nepříjemností.

Nepříjemné svědění očí a rozmazané vidění, toto vše může být příčinou těchto nepříjemností.

Svědění očí je často doprovázeno různými jinými příznaky jako například rozmazané vidění a zarudnutí. Toto jsou příčiny svědění očí a rady, jak s tím bojovat.

Říká se, že oči jsou oknem do duše. Přestože jsou dennodenně namáhány a vysilovány, jen málokdo jim věnuje určitou pozornost a speciální péči. Nejčastěji se o zdraví očí člověk začíná zajímat teprve tehdy, když přicházejí první nepříjemnosti.

Nejčastěji se jedná o svědění očí, rozmazané vidění, pálení očí a jiné nepříjemné problémy. Nemusí se vždy jednat o obtížné zdravotní problémy ani poruchu očí. Nebojte se, že hned obdržíte dioptrické brýle nebo kontaktní čočky, někdy stačí změnit jen životní styl a vaše návyky.

V případě, že vás často trápí svědění očí a s tím spojené rozmazané vidění, navštivte vašeho očního lékaře a poraďte se s ním o nejlepším řešení. Pokud pociťujete zhoršení zraku, pomůže vám také oční optika, kde si zdarma můžete nechat změřit zrak. Pokud se vaše podezření potvrdí, opravdu je důležité nechat si váš zrak vyšetřit profesionálem.


Co způsobuje nepříjemné svědění očí a s ním spojené rozmazané vidění?

Svědění očí je nepříjemná záležitost a častokrát je doprovázena i jinými nepříjemnými syndromy jako pálení očí či zarudnutí a rozmazané vidění. Existuje spousta příčin, které tento problém způsobují, podívejte se na ty nejčastější.

Alergie

Za svěděním očí a rozmazaným viděním může stát také alergie. Alergie jsou různé. V létě vás může potrápit například alergie na slunce, před tou nás ochrání sluneční brýle. Také se často lékaři setkávají s podzimní rýmou, sennou rýmou či alergií na srst, peří, prach nebo jiné mikro částice. V tomto případě je nejčastějším řešením předepsání různých antihistaminik nebo léků, které obsahují kortizol. Po zaúčinkování léků by mělo svědění přestat a mělo by se vám ulevit.

Suché oči

Slzy a slzný film jsou pro vaše oči velmi důležité. Mají ochranný charakter a pomáhají vám chránit vaše oči před cizími tělesy, mechanickým drážděním a infekcemi. Pokud vaše oči nejsou schopny vyprodukovat dostatek slzného filmu, může to způsobit svědění očí a rozmazané vidění.

Suché oko vzniká například dlouhou prací před počítačem. Modré světlo z obrazovek oko unavuje a je dobré používat k práci brýle proti modrému světlu. Pokud ani to nepomůže, zkuste umělé slzy nebo oční kapky, ty by mohly od svědění a rozmazaného vidění ulevit.

Infekce

Další příčinou, která umí způsobit problémy s viděním a nepříjemný pocit v oku je infekce.

Infekce vznikají z bakterií nebo virů. Kromě toho, že vaše vidění může být rozmazané a oči vás svědí, může se v nich nahromadit hnis a oko nepříjemně řeže a je zarudlé.

V tomto případě, byste neměli váhat a měli byste navštívit lékaře. Ten odhalí příčinu a na základě čehož stanoví léčbu. Pokud byste problém podcenili, můžete si způsobit závažnější oční problémy.

Svědění očí a rozmazané vidění může způsobit i nezdravý životní styl a množství stráveného času před obrazovkou počítače, telefonu či před televizí. Také pokud řádně nenosíte vaše dioptrické brýle, oko je velmi namáhané a zbytečně se vysiluje.

Je důležité, abyste očím dopřáli dostatek odpočinku a regenerace. Místo televizoru si zkuste najít jiné koníčky, které nevyžadují námahu očí.

Velmi dobrým tipem je například meditace. Ta vám pomůže odreagovat se od běžných problémů. Vzhledem k tomu, že meditace probíhá potichu a ve tmě, vaše oči si dokonale odpočinou. Samozřejmě, pokud vás tento druh odpočinku neláká, tak si můžete najít jakoukoli jinou činnost.

close

Wishlist