Suchost a řezání v očích vyřeší oční kapky

Suchost a řezání v očích vyřeší oční kapky

Snížení kvality slzného filmu je v současné době jedna z nejčastějších očních chorob, která se může objevit v každém věku. Uvádí se, že pocity diskomfortu v očích takto trpí až 9 z 10 lidí. Důvody jsou zřejmé a řešení naštěstí efektivní. Pojďme se na ně podívat!

V tomto článku se dozvíte:

  • Jaké jsou nejčastější projevy suchých očí
  • Nejčastější příčiny
  • Co je syndrom suchého oka
  • Řešení – zvlhčující oční kapky, umělé slzy a nejen to

 

Nejčastější projevy suchých očí aneb když je kvalita slzného filmu zhoršená

Naši zákazníci svůj stav často popisují jako pocit písku v očích, řezání či pálení. Mnohdy doplňují, že zaznamenávají také nepřiměřené slzení, zčervenání očí a celkovou únavou. Ruku v ruce s tím pak jde snížení pracovního výkonu a nespavost. Projevy se dějí bez ohledu na nošení brýlí nebo kontaktních čoček.

Proč pociťujeme sucho v očích?

Spouštěčem výše jmenovaných stavů může být celá řada příčin. Patří mezi ně např. častý pohyb ve větrném počasí, rostoucí věk či individuální zdravotní stav. Současná doba má však svá specifika, která k těmto pocitům přispívají:

  • Digitální únava zraku

Náš zrak každodenně vystavujeme enormní zátěži. Od rána do večera naše oči upíráme na displeje kávovarů a automobilů, mobilů a počítačů. Obrazovky televizí a notebooků  sledujeme ráno i po práci. Z hygienického hlediska je přitom vhodné strávit před monitorem pouze 3 hodiny denně, což je ale u většiny lidí prakticky nerealizovatelné.

  • Více času trávíme uvnitř než venku

V místnostech je sušší vzduch, který je navíc čím dál více klimatizovaný. Může nám být zdánlivě příjemně, ale vzduch doma, v kanceláři ani např. ve fitcentru nemusí být pro naše oči optimální. Samotnou kapitolou jsou pak prašné nebo zakouřené místnosti.

  • Nošení respirátorů a roušek

Oči mohou být suché, podrážděné, slzící a zčervenalé také kvůli vydechovanému vzduchu, který směřuje vzhůru od horní části respirátoru, a tím se dostává do očí. Výpary dechu unikající z roušky do očí totiž zvyšují odpařování slz.

Syndrom suchého oka = nejčastější onemocnění očí

Při častém používání moderních zařízení se může jednat o digitální únavu zraku, kterou rychle vyřeší oční kapky. Pokud ale problémy přetrvávají, je na místě navštívit očního lékaře, který může diagnostikovat jiné onemocnění nebo právě syndrom suchého oka. Velmi zjednodušeně se jedná se o nemoc slz a povrchu oka. Pro vysvětlení – slzný film se skládá ze 2 vrstev, lipidové a vodně mucinové. Bolesti, suchost a jiné nepříjemné projevy jsou důsledkem jejich dysbalance.

Jak vyřešit pocit suchých očí

K potlačení pocitů suchého oka anebo k jeho prevenci jsou účinným prostředkem zvlhčující oční kapky, takzvané umělé slzy. Ty  poskytují okamžitou úlevu podrážděným a unaveným očím a rychle zmírňují bolestivé příznaky při pocitu suchého oka.

Aplikace kapek je velmi jednoduchá. Po kápnutí jedné nebo dvou kapek do oblasti spodního víčka se na povrchu oka okamžitě vytvoří plnohodnotný slzný film. Ten je svými vlastnostmi srovnatelný přirozené slzné vrstvě (má i stejné pH – 7, 4) a oči dokáže chránit 8 hodin. Po aplikování kapek je možné si nasadit i kontaktní čočky.

 

Nejvýhodnější balení očních kapek naleznete nyní ve všech optikách FOKUS a také na eshopu v nabídce 2+1 zdarma. Při koupi dvou balení kapek Switch TearFresh získáte třetí zdarma.

 

Posláním optik FOKUS je pomáhat lidem lépe vidět, tedy i lépe žít. Objednejte se do jedné z našich 160 poboček nebo ji navštivte, až půjdete okolo. Doporučíme vám kapky, které fungují.

close

Wishlist