Správná výbava pro vaše brýle je vhodně zvolené pouzdro na brýle

Správná výbava pro vaše brýle je vhodně zvolené pouzdro na brýle

Pouzdro na brýle slouží jako nepostradatelná součást dioptrických nebo slunečních brýlí k jejich bezpečnému uložení. Pokud zrovna nenosíte brýle na nose, je dobré je vložit do pevného pouzdra, které chrání brýle proti nežádoucímu poškrábání, rozbití nebo také proti nečistotám. Existuje několik typů pouzder, která jsou vyrobena z různých materiálů, barev a stylů. Je praktické doplnit pouzdro o jemný hadřík pro šetrné čištění brýlí a společně použít antistatický sprej s antibakteriálním účinkem. Pro dokonalé vyčištění Vašich brýlí v ultrazvukové čističce požádejte odborný personál ve FOKUS optice.

Co se může stát, když nebudeme používat pouzdro na brýle?

Není vhodné odkládat brýle jako čelenku na čelo nebo do vlasů, kde se mohou brýle nepoměrně roztahovat, a obruba může v některém místě prasknout. Také není dobrým nápadem brýle vkládat za tričko jako propisku, neboť by se mohly sklíčka poškrábat nebo by mohly brýle spadnout a rozbít se. Volně pohozené brýle v tašce nebo kabelce jsou ohroženy dalšími věcmi v úložném prostoru, kde ostré nebo těžké či tekuté předměty mohou brýle znehodnotit, poškrábat je nebo je rozlomit. Náchylnější na manipulaci s brýlemi jsou vázané brýle a obzvlášť bezrámové vrtané brýle.

Kdy je vhodné si pořídit pouzdro na brýle?

Vždy s nákupem nových dioptrických nebo slunečních brýlí je vhodné si pořídit i pouzdro. K některým značkovým brýlím byste měli obdržet originální pouzdro už v ceně obruby. Ve FOKUS optice v rámci brýlové objednávky u značkových brýlí dostanete originální pouzdro (a to u značek např. Dior, Celine, Kaleos, Calvin Klein, Flexon apod.). Pokud jste pouzdro ztratili nebo je poničené, je znečištěné, rozpadá se, nebo se Vám přestalo líbit, je načase si pořídit nové a lepší pouzdro. Pokud se pohybujete v prašném prostředí (práce, sport, pohyb v přírodě apod.) je potřeba pouzdro měnit častěji. Protože částečky prachu zanesené do pouzdra znečištěnými brýlemi mohou časem brýle doslova obrousit.

Jak vybrat vhodné pouzdro na brýle?

Potřebujete-li si pořídit k Vašim současným brýlím pouzdro, je nejlepší si vzít s sebou konkrétní brýle a zajít s nimi do FOKUS optiky. Zde Vám odborný personál pomůže vybrat vhodné pouzdro. Brýle by se měly pohodlně do pouzdra vejít. Správné je takové pouzdro, v kterém budou brýle stabilně uložené a nebudou se v něm pohybovat. Vybírejte takové pouzdro, které bude vyhovovat Vašim požadavkům, a zároveň bude splňovat patřičnou ochranu. Brýle by se měly pokládat do pouzdra sklíčky dolu k nejpevnější části, která může být podšita např. semišem nebo saténem. Měkká pouzdra jsou sice mezi zákazníky stále oblíbená a částečně splňují i ochranu brýlí, ale co se týče pevnosti a čistoty jsou naprosto nevhodné. Někdy se můžete setkat i s tzv. manipulačními pouzdry z papíru, které slouží jenom na manipulaci brýlí z výroby do optiky. Tato pouzdra absolutně nesplňují ochranné parametry, navíc při jejich používaní můžete snadno přijít k poškození obruby i čoček.

Mikrovlákno a čistící sprej

Neoddělitelnou součástí pouzdra by měla být i mikrovláknová utěrka, která je pro čištění brýlí nejvhodnější a budete ji mít hned po ruce v případě znečištěných brýlových čoček. Vhodné je čistit brýle vždy na mokro. Do kabelky či do batohu se vejde i malý příruční sprej na čištění skel. Sprej ze vzdálenosti asi 10-20 cm nastříkáte na utěrku a jemným krouživým pohybem z obou stran sklíčka dočistěte. V případě většího znečištění brýlí omývejte brýle a sklíčka vlažnou vodou s kapkou jemného saponátu a dočistěte mikrovláknovou utěrkou nebo látkovou plenou v nevyhnutném případě i jednorázovým papírovým kapesníkem.

Ultrazvuková čistička brýlí

Nejefektivnějšího vyčištění brýlí docílíme při použití ultrazvukové vaničky dostupné na všech pobočkách FOKUS optik. Při ponoření brýlí do ultrazvukové vaničky naplněné speciální vodní lázní dochází k tzv. kavitaci, při níž dochází k jemným vibracím tekutiny. Vibrace způsobují vznik mikroskopických bublinek, které strhávají nečistoty z povrchu brýlových čoček a brýlové obruby, dokonce uvolňuje mastnotu z potu, make-up nebo jiné organické či neorganické nečistoty ze sedlových částí, částečně i z meziprostoru skla a očnice nebo stranic. Celý proces trvá několik sekund až několik minut na základě znečištěných brýlí a vyčistí ta místa, kam se běžně sprej a mikrovlákno nedostanou. Doporučuje se čistit brýle touto cestou zhruba 1 x za dva měsíce, v případě více zašpiněných brýlí častěji. Pozor! Pokud máte doma ultrazvukovou čističku, nepoužívejte ji na čištění brýlí, protože při nesprávném čištění může dojít k nevratnému poškození čoček i obruby. Čištění brýlí ultrazvukem nechte raději na náš odborný personál.

Jaké existují druhy pouzder na brýle?

Vyrábějí se různá pouzdra, různých tvarů, velikostí, barev a stylech. Nejžádanější jsou pouzdra v jednolitých pastelových barvách. V nabídce jsou pánská pouzdra v klasických barvách, jako jsou např. černá, modrá nebo hnědá. Dámská pouzdra se vyrábí s květinovým vzorem, geometrickými ornamenty či zdobená třpytky. Děti si mohou vybrat z barevných pouzder s oblíbenými super hrdiny nebo s veselými obrázky nebo z různých tvarů např. auta, zvířat apod.

Dioptrické brýle se většinou vejdou do standardních pouzder rozměrově 60 x 160 mm nebo 70 x 165 mm. Sluneční, sportovní nebo více prohnuté brýle vyžadují větší úložný prostor kopírující tvar obruby, které může splnit např. tzv. skořepinové pouzdro. Zavírací technologie pouzder může být zaklápěcí pouzdro na magnet, na pérko nebo na vroubky. Setkat se můžete s pouzdrem na zip, knoflík, na sponu nebo na stažení gumičkou.

Mezi nejčastější materiály, z nichž se vyrábějí pouzdra, řadíme pevnější plast (např. polyester, polyurethan, polyvinylchlorid), lehký hliník, z pryže, filcu nebo koženky. Setkat se můžete s elegantními pouzdry v podobě psaníčka nebo kabelky, které můžete využít do společnosti, jako jsou např. návštěva divadla, plesy apod. K částečné ochraně brýlí může sloužit látková pouzdra z mikrovlákna, které můžete použít při čištění brýlových čoček, ale neslouží jako ochrana proti mechanickému působení. Kapesní pouzdra se mohou elegantně vejít do kapsy saka nebo košile. Posledním módním trendem je výroba pouzder z eko–kůže, dřeva (např. z korku, bambusu nebo buku) nebo recyklovaného polyesteru vyrobené z ekologicky nezávadných a odolných materiálů šetrný k přírodě. Na luxusní pouzdra se mohou používat kůže z exotických zvířat jako je např. krokodýl nebo had.

Jak udržovat pouzdro čisté?

Pouzdro by mělo být vždy čisté bez nečistot, drobků a bez ostrých předmětů jako např. kancelářská sponka, propiska nebo vypadlý šroubek či stranice brýlí (laicky nožička brýlí). V případě zašpinění pouzdra je vhodné v místě znečištění vyčistit vlhkým hadříkem namočený do vody se saponátem. Nepoužívejte organická rozpouštědla (např. aceton, benzín nebo líh), která by mohla nenávratně poškodit pouzdro, případně i brýle. Nenechávejte v létě pouzdro s brýlemi v rozpáleném autě, neboť nadměrná teplota nad 40 °C může nenávratně způsobit poškození brýlí a pouzdra.

Proč používat pouzdro na brýle?

   Chrání brýlové čočky a obruby proti případnému poškrábání nebo rozbití brýlí.

   Zabrání nečistotám a proto brýle mohou vydržet delší dobu čisté.

   Při používání většího množství brýlí budete mít lepší orientaci.

   Prodlužuje životnost brýlí a podporuje jejich funkčnost.

   Poukazuje na to, jaký máte vztah k Vašim brýlím, případně udává Váš módní směr.

 

Nezapomínejte na pravidelný servis Vašich brýlí. Pro patřičnou péči o Vaše brýle neváhejte navštívit FOKUS optiku.

close

Wishlist