Sluneční brýle

Sluneční brýle

Chránit si oči před sluncem brýlemi již považujeme za naprostý standard, ale vybíráme si správné brýle, které náš zrak skutečně ochrání?

Jak si vybrat ty správné sluneční brýle?

Výběr brýlí bývá často ovlivněn aktuální módou a některé zásady, které bychom z hlediska bezpečnosti a péče o zrak měli dodržovat, jdou stranou. U očních specialistů ve FOKUS nemusíte slevovat ze svých designových požadavků a zároveň máte jistotu, že budou vaši oči před sluncem bezpečně ochráněné.

Sluneční brýle by z hlediska designu měly:

pohodlně sedět na nose,
nikde netlačit,
mít tvar, který koresponduje s velikostí a tvarem tváře,
mít vhodnou šířku stranice, aby zejména řidičům neomezovaly zorné pole.

Za sportem nebo v autě aneb filtry a zabarvení slunečních brýlí

Z hlediska ochrany očí před slunečním zářením záleží, při jaké příležitosti budeme sluneční brýle používat. Jiné brýle zvolíme při vysokohorské turistice, jiné při procházce městem a jiné třeba při řízení auta. I při sportovních aktivitách můžeme vybírat brýle podle druhu sportu tak, aby nám dokonale seděly a zároveň splňovaly náročné požadavky kladené na odolnost a bezpečnost.

V každém případě musí mít kvalitní UV filtr a zabarvení přizpůsobené prostředí, protože jedině tak mohou poskytovat komplexní ochranu očí. Výběr je dobré vždy konzultovat s očními speciality, protože jedině tehdy máte jistotu, že bude o váš zrak odborně postaráno.

Sluneční brýle z hlediska bezpečnosti a pohodlí při používání:

poskytují ochranu před škodlivým UV zářením,
obsahují různé filtry, které výrazně zkvalitní celkový pohled přes ně. Nejčastějším a nejznámějším je polarizační filtr, který redukuje jasný sluneční svit, který se nám může do očí odrážet od lesklých povrchů, třeba sněhu nebo vodní hladiny. Existují i jiné filtry nebo úpravy čočky, které výrazně zlepšují kontrast či vnímání určitých barev. Jsou to především speciální brýle spojené s určitou sportovní aktivitou. Lze si tak vybrat sluneční brýle na běhání, na kolo, na turistiku, ale třeba i na golf či jiný sport, mezi nejznámější značky, které své brýle takto nabízejí jsou Rudy Project a Oakley, prohlédněte si naši nabídku ZDE ,
mají speciální multivrstvu, která ochrání brýle před poškrábáním nebo ulehčí čištění a zvýší odolnost čočky před možným poškozením,
propouští viditelné záření v 5 kategoriích, od kategorie 0, tedy brýle bez zabarvení až po kategorii 4, která propustí maximálně 3–8 % viditelného záření. Brýle ze 4 kategorie nejsou vhodné při řízení auta, ale rozhodně se doporučují při vysokohorské turistice,
mohou mít dioptrickou úpravu, včetně multifokálních čoček i samozabarvovací variantu.

 

Vybírejte si i svoje sluneční brýle u očních specialistů a budete mít jistotu, že jsou vaše oči bezpečně ochráněné před vlivem slunečního záření.

Změření zraku je první krok ke zdravým očím

Pečujte o svůj zrak a nechte si změřit zrak od našich profesionálů.

close

Wishlist