Sluneční brýle v zimě – proč jsou důležité a jak je vybrat?

Sluneční brýle v zimě – proč jsou důležité a jak je vybrat?

Sluneční brýle jsou pro naše oči stejné jako opalovací krém pro naši pokožku. Přestože se může zdát, že v zimě slunce nesvítí, chránit se před ním je stále důležité. Náš zrak je v zimě totiž zatěžován jinak než v létě. Ochrana v podobě brýlí se hodí na sport i na běžné nošení.

 V tomto článku se dozvíte:

  1. Proč v zimě nosit sluneční brýle
  2. Jaké modely jsou na tento čas ideální:
  3. Které konkrétní modely pro tuto sezónu doporučujeme

Proč v zimě nosit sluneční brýle

Není to až tak známé, ale zima má svá specifika a naše vidění ovlivňuje z více hledisek. Nosit sluneční brýle je vždy dobrý nápad, v zimě o nic méně než v létě. Pojďme se podívat, z jakých důvodů to tak je.

  1. V zimě je UV záření silnější

Slunce sice sedí na obloze níže, ale jeho síla je stále velmi intenzivní. UV paprsky jsou nám dokonce blíž a více nás ohrožují. Slunce se v zimě odráží díky vlhku, námraze a sněhu, a tím násobí svoji expozici. Uvádí se, že čerstvě napadaný sníh zvyšuje hladinu UV záření zhruba o 90 %. Naopak zelený travní porost odráží jen zhruba 3 %. Můžeme mít pocit, že to s naším zrakem nic nedělá, ale opak je pravdou. Prevence je vždy na místě.

  1. Hrozí sněžná slepota

Ať už slunce plně svítí, nebo je za mrakem, pobyt na sněhu nebo ledu zvyšuje působení UV záření. Voda je jedním z nejvíce reflexních povrchů. Zimní sportovní aktivity navíc obvykle provozujeme ve vyšších nadmořských výškách, kde jsou sluneční paprsky silnější. Kombinace reflexních povrchů a vysoké nadmořské výškou zapříčiňuje, že jsou naše oči více náchylné ke spálení, které se projevuje bolestí a světloplachostí. Tento stav (tzv. sněžná slepota či fotokeratitida) odezní po několika dnech, ale vyžaduje návštěvu lékaře.

  1. Dochází k odpařování slz

V zimě se více potýkáme s pocitem suchých očí, slzíme a cítíme podráždění. Čím to je? Může za to studený vzduch, potažmo vítr. Oči v reakci na něj vytváří reakční slzy, kterými se chtějí chránit. Ve větru se slzný film v přední části oka rychle odpařuje. Nošení slunečních brýlí tento proces potlačuje a pomáhá v očích udržovat přirozenou vlhkost. Brýle takto poskytnou dobrou službu i nositelům kontaktních čoček.

  1. Náhoda si nevybírá

Do oka se nám něco může dostat vždy. V zimě to může být sníh, vítr, prach či úlomky ledu. Vše z tohoto výčtu může způsobit odřeniny rohovky i vážnější poranění, nebo také zanést infekci. Sluneční brýle (obzvlášť pokud jsou přiléhavé a mají tvrzená skla) kontaktu s cizím tělesem efektivně zabrání.

  1. Oči se namáhají, hlava bolí

Za jasného počasí se zornice stahují, za šera zornice reagují rozšířením. Pokud je extrémní světlo nebo tma, oči se snaží přizpůsobit, a tím se více namáhají. Při jasném zimním slunci nebo sněhu zornice nemohou účinně korigovat expozici světla. To způsobuje, že ,,mžouráme” a oči zatěžujeme způsobem, který může vést k bolesti hlavy. Obzvláště vhodné jsou proto v zimě fotochromatické čočky reagující na světlo (tedy skla, které se samy zbarví v okamžiku, kdy na ně dopadne sluneční svit).

Jaké sluneční brýle jsou na zimu ideální

Vždy je důležité, aby brýle byly pohodlné, netlačily a jejich váha se rovnoměrně rozkládala na uši a nos, zejména pokud jsou určeny na dlouhé nošení. Před nákupem brýlí ale vždy zvažme, při jakých příležitostech je chceme nejčastěji nosit.

Sluneční brýle na běžné nošení

Lidé sluneční brýle často nosí pro jejich styl. To, že jsou funkční, je příjemným bonusem. My je v zimě doporučujeme zejména řidičům. Ochrání je před oslněním, které je na podzim a v zimě horší než v létě. Slunce je na horizontu níže a odráží se od mokré vozovky pod ostřejším úhlem. Sníh, led, zpětná zrcátka a semafory pak vytvářejí velmi jasné odrazy. Sluneční brýle oslnění snižují, a tak chrání nás i všechny okolo.

Stejně zákeřné, i když méně nebezpečné, je oslnění při chůzi. Sluneční brýle jsou proto jistotou, že vše uvidíme a zrak nebudeme zbytečně namáhat.

Sluneční brýle na sport

Vyrážíte za zimními radovánkami na lyže nebo snowboard? Volba mezi používáním sportovních/lyžařských brýlí nebo slunečních brýlí závisí na podmínkách:

  • Sluneční brýle jsou dobré, když je slunečno a nefouká. V zimě ale bývá počasí proměnlivé, proto je dobré být připraveni.
  • Sportovní sluneční brýle zakrývají oči po celém obvodu, chrání tak zrak nejen před světlem, ale také větrem a cizími tělesy. Pokud je zataženo, mlha nebo sněží, sportovní brýle poskytnou lepší ochraanu. Výhodou je také skutečnost, že sedí blíže k obličeji, takže je v nich citelně tepleji.

Mnoho lyžařů a snowboardistů nosí při hezkém počasí sluneční brýle, a když se podmínky zhorší, přejdou na brýle sportovní, resp. lyžařské. Je vhodné je mít s sebou, protože povětrnostní podmínky se rychle a často mění.

Sluneční brýle na zimu podle čoček

Víte, že existuje velká řada typů zabarvených brýlových čoček, ale nevíte si rady, jak je rozlišit? Výběr je dnes velký a rozdíly mezi nimi jsou:

  • Pro sněhové sporty jsou ideální hnědé, jantarové nebo žlutě zbarvené čočky, které zvyšují kontrast a lépe v nich vidíte detaily.
  • Šedé čočky pomáhají snížit intenzitu světla, ale přitom neovlivňují kontrast ani nezkreslují barvy.
  • Zrcadlová vrstva umožňuje použití menší tmavosti čoček při dnech se zataženější oblohou. Její výhodou je, že dokáže odrazit v průměru až 10 % slunečního záření.
  • Pokud víte, že na počasí není spolehnutí, zkuste si pořídit brýle s vyměnitelnými čočkami. Ty umožní reagovat na různé potřeby a světelné podmínky.

Sluneční brýle by v zimě měli nosit nejen dospělí, ale hlavně děti, které jsou na UV záření mnohem náchylnější.

Náš výběr slunečních brýlí na zimu

Kvalitu slunečních brýlí není radno podceňovat. Vyberete-li si správně, budete mít ihned pocit, že vidíte lépe. Vybrali jsme pro vás pár nadčasových kousků, které se spolehlivě postarají o zdraví vašeho zraku a zároveň je budete moci nosit spoustu let.

Ray-Ban Predator 2

Designově výrazné rámy brýlí skvěle padnou mužům s kulatou či oválnou tváří. Hodí se na běžné nošení i sport.

Ray-Ban Predator 2

OAKLEY Radar EV Path

Vyšší tvar čoček zabraňuje zamlžování, rám je extrémně lehký, odolný a pohodlný. Tyto brýle jsou ideálními partnery i pro adrenalinový sport.

OAKLEY Radar EV Path

Carrera 4016

Technické inovace, sofistikovaný design a nejvyšší standardy kvality? Ano, sluneční brýle Carrera!

Carrera 4016

V optikách FOKUS najdete širokou nabídku slunečních i sportovních brýlí. Zastavte se v některé z našich poboček a nechte si s výběrem poradit od našich očních specialistů.

close

Wishlist