Trápí vás rozmazané vidění? Toto jsou možné příčiny, nezapomínejte na prevenci a správnou léčbu.

Trápí vás rozmazané vidění? Toto jsou možné příčiny, nezapomínejte na prevenci a správnou léčbu.

Rozmazané vidění nemusí hned znamenat poruchu očí. Prozradíme vám možné příčiny vzniku této nepříjemnosti, ale i to jak na správnou léčbu a prevenci.

Pokud vás trápí rozmazané vidění, určitě vás tato nepříjemnost již několikrát během života dostala do nepříjemných a nekomfortních situací. Přestože je tato situace velmi nepříjemná, nemusí se hned jednat o vážnou poruchu očí. Ideální je váš zdravotní stav sledovat a zaznamenat si, kdy tento jev přichází. Častokrát stačí pozměnit životní styl, pracovní nasazení a problém se sám vyřeší.

V případě, že vás rozmazané vidění trápí dlouhodobě, je třeba navštívit odborníka, který vám zrak zkontroluje. Nemáte čas na návštěvu lékaře nebo jste obdrželi termín příliš pozdě? Pomůže vám také oční optika, kde vám dokážou změřit zrak na počkání. I vyšetření v oční optice dokáže odhalit, zda potřebujete dioptrické brýle nebo kontaktní čočky. Důležité je, abyste vyšetření zraku neodkládali dlouhodobě, protože si můžete způsobit vážné a trvalé poruchy zraku.

Co způsobuje rozmazané vidění a jak s ním bojovat?

Tenhle problém může způsobit několik faktorů. Některé z nich jsou opravdu závažné, jiné lze odstranit velmi snadno. Důležité je, abyste zakročili brzy a tento problém neignorovali. Podívejte se na nejčastější příčiny rozmazaného vidění a jak s nimi bojovat.

Porucha očí

Problém s rozmazaným viděním mohou způsobit poruchy očí, mezi něž nejčastěji patří krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus.

V tomto případě je důležité navštívit očního lékaře, který vám předepíše správné dioptrické brýle nebo kontaktní čočky.

Přesílení očí

Asi každý z nás už slyšel nebo četl o extrémní námaze očí pokud hledíme celý den na monitory digitálních zařízení. Ale málo kdo ví, že vidění do blízka je možné díky svalům (ciliárním svalům kolem oční čočky), které při kontinuální a vysoké zátěži přestanou fungovat a v takovém momentě nelze zaostřovat. Je to velmi podobně jako když enormně cvičíte a druhý den se neumíte pohnout. V takovém případě je třeba vyhledat oftalmologa, který svaly uvolní a navštívit optiku, kde vám poskytnou informace o relaxačních brýlových nebo kontaktních čočkách, které jsou právě pro tento druh námahy očí určeny.

Extrémní námaha očí

Přestože se o tom moc nemluví, i oči jsou orgán, který se dokáže snadno unavit. Pokud extrémně namáháte vaše oči, odráží se to na vašem zraku.

Únava očí nejčastěji bývá způsobena dlouhým díváním do modrého světla obrazovek, zvláště pokud během celého dne v práci pracujete na počítači. V tomto případě, byste si měli dávat pravidelně krátké pauzy a používat brýle, které tlumí modré záření. K vysoké námaze očí dochází i během letních měsíců, kdy se oko dívá do silného a přímého slunečního záření. Během léta je důležité nosit sluneční brýle s vysokým UV filtrem.

Oční migréna

Součástí klasické nepříjemné migrény je také oční migréna. Vypadávání písmen z textu, rozmazané vidění a neúnosná bolest hlavy. Toto všechno jsou příznaky oční migrény.

Oční migréna může být způsobena stresem, únavou, prudkými pohyby hlavy či nadměrným hlukem. Chcete-li migrénu porazit, je dobré, najít si tiché a tmavé prostředí, pomohou vám také léky proti bolesti hlavy a migréně. Poté, co oční migréna přejde, zbavíte se i rozmazaného vidění.

Samozřejmě, že existuje řada důvodů, které mohou způsobit rozmazané vidění. Někdy vám postačí postupovat intuitivně a změnit denní režim a rozmazaného vidění se zbavíte, jindy se to bez lékařské pomoci neobejde.

Prevence rozmazaného vidění je důležitější, než byste si mysleli

Nejlepší je, pokud se vám podaří rozmazanému vidění předejít. A to dokážete díky prevenci, kterou byste neměli podceňovat.

Velmi dobře víte, že vaše oči namáháte nadměrným způsobem, v práci před obrazovkou trávíte spoustu času a odpočinek pro vás znamená čtení knih? V tomto případě vaše oči nedostávají ani chvíli klidu a měli byste si uvědomit, že váš životní styl není nejlepší. 

Dopřejte vašim očím odpočinek, stačí pokud si dopřejete čas, aniž byste používali oči výrazným způsobem.

Pomoci vám mohou také umělé slzy, kterými si nadměrně namáhané oči můžete zvlhčovat. Oko se tak cítí méně unavené a rozmazané vidění vás bude obcházet. Také, pokud vám doktor předepsal brýle či čočky, noste je.

Chraňte si zrak a dopřejte vašim očím klidné chvíle. Díky tomu vám zdravý zrak vydrží co nejdéle.

close

Wishlist