Praktický průběh před operací, během a po operaci šedého zákalu a možné oční komplikace

Praktický průběh před operací, během a po operaci šedého zákalu a možné oční komplikace

Operace šedého zákalu je jedna z nejčastějších a nejbezpečnějších očních zákroků v současnosti. Před operací je nutné navštívit očního a praktického lékaře a úspěšně podstoupit předoperační vyšetření. Během zákroku se odsaje zkalená část oční čočky z čočkového pouzdra a je nahrazena novou nitrooční čočkou. V následujícím článku budete informováni, jak postupovat před operací, co se bude dít během operace a jaké jsou pokyny po operaci, aby se zamezilo vzniku případných očních komplikací.

Oční lékař provede patřičná vyšetření a doporučí vhodný typ nitrooční čočky

Oční lékař bere v úvahu anamnézu, Vaše oční příznaky a zhodnotí typ, umístění nebo fázi zakalení šedého zákalu a zkontroluje celkový zdravotní stav očí. Pokud to půjde, změří nitrooční tlak a po rozkapání očí zhodnotí stav očního pozadí. Nutné je podstoupit biometrické měření postiženého oka, které změří velikost vlastní oční čočky, refrakční stav oka a předozadní délku oka. Díky biometrii oka budou zjištěny potřebné parametry pro výpočet nové umělé nitrooční čočky, která bude implantována místo zakalené oční čočky. Pomocí OCT oční lékař zjistí podrobnější stav sítnice a jejich jednotlivých vrstvách. Vhodné je doplnit vyšetření o reliéfu rohovky. Na základě těchto vyšetření oční lékař doporučí vhodnou metodu operace a vhodný typ nitrooční čočky.

Praktický lékař zhodnotí celkový zdravotní stav pacienta

Před samotným operačním zákrokem je nutné navštívit praktického lékaře, který provede interní předoperační vyšetření včetně podrobného soupisu anamnézy a odběru krve. Rozhodne, jestli je pacient schopný podstoupit operaci vzhledem k celkovému zdravotnímu stavu a vydá případná opatření nutná k podstoupení před samotným operačním zákrokem. Zpráva o předoperačním vyšetření nesmí být v době operace starší než 14 dní.

Jaké jsou hlavní důvody pro operaci šedého zákalu?

Hlavním důvodem k podstoupení operace je závislé především na obtěžující snížené zrakové ostrosti omezující každodenní potřeby postižené osoby a na případných dalších celkových a očních chorobách. V dnešní době není vhodné operovat již silně zakalenou oční čočku, neboť míra očních komplikací během operace a po ní je pak vyšší.

Jaké jsou kontraindikaci operace šedého zákalu?

            Není vhodné zákrok doporučit, pokud by hrozily velmi vážné operační komplikace nebo při nestandardně narušených strukturách nitroočních tkání a to zvláště u sítnice, u pokročilého zeleného zákalu nebo při probíhajícímu zánětu v oku či krátce po něm. Špatný fyzický nebo psychický stav postiženého může být také překážkou k operaci.

Před operací je důležité dodržovat pokyny ošetřujícího lékaře

            Před operací do oka, které bude operované, je vhodné kapat předepsané kapky podle doporučení očního lékaře. Pokud užíváte nějaké léky, domluvte se předem s lékařem o jeho užívání v den zákroku. K operaci je nutné vzít s sebou výsledky předoperačního vyšetření a doporučení od lékaře. V den zákroku přijďte nalačno a nepijte. Při závažných rodinných důvodů nebo při zdravotní indispozici, jako jsou např. horečka, chřipka, infekční nemoc apod., je vhodné informovat personál a omluvit se z operačního zákroku.

Současný průběh operace je rychlý a bezbolestný

Pacient je oblečen do operační zástěry. Sestřička nakape do postiženého oka kapky k navození rozšíření zornice a utlumení bolesti oka během operace. Pacient si lehne na záda na operační lůžko a pokrčí nohy, které mohou být podepřeny polštářem. Oko a jeho okolí je očištěno roztokem dezinfekční látky. Obličej je překryt sterilní rouškou. Oční víčka jsou po celou dobu operace roztažena a přidržena rozvěračem, aby nedošlo k případným komplikacím během mrkání. Jakýkoliv pohyb těla, kašel nebo kýchání je vhodné nahlásit operatérovi, aby se zamezilo případným následkům.  Během operace je možno cítit jemný tlak v oku. Zákrok trvá zhruba 20 minut. Po tuto dobu bude operovaný neustále pod dohledem snímače tepu a hladiny kyslíku v krvi. Operace ve většině případů probíhá pomocí ultrazvukové sondy, která rozmělní a odsaje zkalený obsah vlastní oční čočky. Do pouzdra oční čočky se voperuje umělá nitrooční čočka, která se v pouzdře rozvine do požadovaného tvaru. Během operace je do oka vstřikován viskoelastický materiál pro lepší uchycení nitrooční čočky a snížení následných očních komplikací. Většina pacientů je operována technikou umožňující operovat bez stehů, v jiných případech se většinou používá jeden steh, který se odstraňuje za několik týdnů po operaci. Po operaci je oko chráněno krycím obvazem, případně je na oko přiložen speciální míček pro snížení tlaku v oku. Po odpočinku v křesle může pacient ve stabilizovaném stavu a s poučením odejít nejlépe s doprovodem domů.

Může se během operace něco stát?

            Komplikace vzniklé během operace šedého zákalu jsou minimální, a pokud se objeví, tak se většinou může jednat např. o prasknutí pouzdra vlastní oční čočky, poškození uchycení závěsného aparátu oční čočky, spadnutí oční čočky do sklivce nebo krvácení pod sítnicí. Při závažnosti komplikace rozhodne operatér, jaké budou další postupy.

Jaká je vhodná pooperační péče o Vaše oči

Po operaci je nutné používat oční kapky podle pokynů očního lékaře, jedná se většinou o antibiotika a kortikosteroidy. Je nezbytné na operované oko nesahat, nemnout a chránit ho před úrazem. Je nutné vyhnout se na několik týdnů fyzické námaze, nic těžkého netahat, silově necvičit, nepředklánět se a nestát na hlavě. Je doporučeno se vyhýbat infekčním prostorám, jako jsou např. nemocnice, v zemědělství nebo koupání ve veřejných prostorách. Není na místě používat líčidla a manipulovat s chemikáliemi. Pokud je operovaný citlivý na světlo, je vhodné používat sluneční brýle s kvalitním UV filtrem jako ochrana proti oslnění a nadměrnému slzení. Při silné bolesti oka je vhodné ihned zajít k očnímu lékaři. Důležité je nevynechat pravidelná kontrolní vyšetření pro zhodnocení stavu operační rány, nitrooční čočky a dalších částí oka pro případné zachycení pooperačních komplikací. První kontrola bývá první den po operaci, pak pátý den po operaci.

Jaké komplikace mohou nastat po operaci?

Operační zákrok je v dnešní době relativně bezpečný a bezbolestný. Pooperační komplikace většinou vznikají na základě nedodržení doporučení očního lékaře. Po několika dnech až týdnech může docházet např. ke zvýšenému nitroočnímu tlaku, vzniku syndromu suchého oka nebo může vznikat filtrace operační ránou. Poměrně častou reakcí je otok rohovky projevující se zamlženým viděním, tento stav se většinou během pár dní sám upraví. Nejobávanější oční komplikací je vznik těžkého nitroočního zánětu tzv. endoftalmitida vznikající většinou během prvního týdne po operaci. Ta se vyznačuje stupňující se bolestí a zčervenáním oka, dále k nečekanému zhoršenému vidění a k otoku spojivky a víček. Po několika měsících nebo až za několik let se může vyskytnout otok centrální krajiny sítnice, odchlípení sítnice nebo může vzniknout sekundární šedý zákal. Pokud operovaný pociťuje jakoukoliv neobvyklou oční změnu, ať se neprodleně dostaví k očnímu lékaři.

Kdy po zákroku uvidím ostře?

Ustálení zrakové ostrosti bývá dosaženo většinou za několik dní až 6 týdnů po zákroku, kdy je ukončen proces hojení. Pociťuje-li dotyčný, že nevidí ostře do dálky nebo do blízka, je vhodné, aby navštívil očního doktora a optometristu. Optometristé většinou zjišťují výskyt očních vad, nejčastěji to bývá astigmatismus projevující se rozdvojením obrazu nebo snížení zrakové ostrosti se stínem. Výjimkou není ani vznik myopie, hypermetropie nebo presbyopie. Postižení si mohou stěžovat i na tzv. haló efekt projevující se duhovým světlem kolem zdroje záření. Tento jev může být vyvolán některými druhy nitroočních čoček nebo může vzniknout vlivem tvorby zkalení čočkového pouzdra. V těchto případech je vhodné nechat zkontrolovat umístění a stav nitrooční čočky očním lékařem. Při přítomnosti šedého zákalu na druhém oku, je druhé postižené oko operované většinou za 1-2 týdny od operace prvního oka. Řízení auta je vhodné až po operaci obou očí a stabilizaci vidění.

close

Wishlist