Potřebují děti sluneční brýle? Do půl roku věku ne, později je lepší zrak chránit, radí odborník

Potřebují děti sluneční brýle? Do půl roku věku ne, později je lepší zrak chránit, radí odborník

Je třeba dětem chránit zrak slunečními brýlemi? Pokud ano, odkdy? Tyto otázky si klade mnoho rodičů, kteří váhají, zda dětem pořídit sluneční brýle nebo zda jim postačí kšiltovka či klobouček a pobyt ve stínu. Sluneční brýle pro děti rozhodně nejsou jen módním výstřelkem, ale pomůcka, která chrání dětský zrak před ostrými slunečními paprsky a škodlivým UV zářením. Bez nich mohou být děti vystaveny vážnějším zdravotním rizikům, protože se zrak dítěte vyvíjí až do osmi let věku, tvrdí odborník.

Rodiče by měli myslet na to, že dětský zrak je na UV záření mnohem citlivější než zrak dospělých lidí, což může vést nejen k popálení pokožky, ale zejména k zánětu rohovky nebo spojivek. Pokud tyto nepříjemnosti nastanou, dítě si může stěžovat na ostrou bolest očí či slzení, případně není schopno ani otevřít oči. „V této situaci byste měli vyhledat očního lékaře, který zhodnotí vážnost stavu vašeho děťátka a nasadí mu vhodnou léčbu,“ radí Martin Slaný, optometrista a oční garant sítě FOKUS oční optika.

Novorozencům brýle není třeba

V první řadě je třeba zmínit, že malé děti by vůbec neměly být vystaveny přímému slunci či velkým teplotám. Pokud jste s vaším dítětem venku, snažte se pohybovat na místech, kde je stín. „Je všeobecně známo, že dítě do 6 měsíců věku nemá nosit žádné sluneční brýle a má se vyhýbat přímému slunci. Někteří rodiče však pod tlakem okolí a z obav o zdraví dítěte zvyknou dávat brýle už i dětem v kočárku. Je to však přinejmenším zbytečné a může to dokonce i uškodit. Dítěti v tomto případě zcela postačuje kšiltovka či klobouček,“ vysvětluje Martin Slaný.

Sluneční brýle můžete začít nasazovat dětem od půl roku věku. Závisí to zejména na samotném dítěti, za jak dlouho si na nošení brýlí zvykne. Na trhu je v dnešní době široký sortiment dětských slunečních brýlí, které jsou přizpůsobeny tak, aby vašemu dítěti nespadly nebo si je z tváře nestrhli. Pro nejmenší děti jsou vhodné brýle s gumičkou nebo s nastavitelnými koncovkami stranic, které zabraňují sklouznutí z nosu.

Na nošení brýlí děti postupně učte

Je jasné, že děti si zpočátku budou brýle sundávat častěji dolů, ale postupem času si na ně zvyknou a pomohou jim chránit zrak, a to zejména, pokud se chystáte k moři či do hor, kde je slunce ostřejší. „Pro menší děti, které na brýle ještě zvyklé nejsou, mohou být řešením brýle s již zmiňovanou gumičkou, která jim zabrání strhnout si je. Před koupí brýle s dětmi pořádně vyzkoušejte a dbejte na to, aby jim seděly a nikde je netlačily. Dítě se s brýlemi musí cítit přirozeně,“ vysvětluje Martin Slaný z FOKUS optik a dodává: „Důležité také je, aby brýle měly kvalitní UV filtr a chránily zrak před škodlivým UV A i B zářením. Hledejte takové brýle, které mají 100% UV filtr.”

Situace, kdy sluneční brýle raději nepoužívejte


Existují případy, kdy by dítě nemělo ze zdravotních důvodů vůbec nosit sluneční brýle. Týká se to zejména dětí, které trápí šedý zákal nebo mají problém s vrozeným zvýšeným nitroočním tlakem. Při nošení slunečních brýlí totiž dochází k rozšíření zorničky, která blokuje odtokové cesty v oku. To znamená, že by jim stoupl oční tlak. Netřeba podceňovat vyšetření zraku. Sluneční brýle nekupujte ani tehdy, pokud se vaše dítě léčí na tupozrakost.

close

Wishlist