8. října 2020 – Světový den zraku

8. října 2020 – Světový den zraku

Věděli jste, že Facebook je modrý, protože jeho zakladatel Mark Zuckerberg trpí barvoslepostí? Jedinou barvou, u které vidí celé spektrum odstínů, je právě modrá. Zajímavým faktem je, že barvoslepost postihuje hlavně muže. Touto poruchou trpí asi 8 % z nich, to je tedy zhruba každý 12 muž. Naopak ženy trpí sníženou schopností vidět kompletní barevné spektrum pouze ve 0,4 % případů.

Na barvoslepost a jiné běžné problémy se zrakem upozorňuje dnešní SVĚTOVÝ DEN ZRAKU, který Světová zdravotnická organizace pravidelně vyhlašuje každý druhý říjnový čtvrtek.

Oční vady mají svou příčinu v mnoha aspektech. Za velkou částí z nich je na vině způsob života, dědičnost, ale i celkové stárnutí populace. Krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus jsou snad nejčastějšími příčinami, které oční specialisté každoročně diagnostikují u téměř poloviny Čechů. Mnoho lidí ale nepřikládá svému zhoršujícímu se zraku dostatečný význam, k očnímu lékaři nechodí a problémy se zrakem často řeší nákupem laciných brýlí v obchodech. Není to i Váš případ?

Pojďme se blíže podívat na tři nejčastější příčiny rozostřeného vidění a přidružených bolestí hlavy, které jsou častým jevem nediagnostikovaných očních vad.

Krátkozrakost (neboli myopie)

Touto rozšířenou vadou trpí až třetina populace. Lidé trpící krátkozrakostí mají problémy s ostřením předmětů, které jsou ve větší dálce. Často bývá diagnostikována už ve školním věku a většinou souvisí s růstem oka, kdy oko naroste do větší délky nebo má podklad ve zvýšeném zakřivení rohovky či čočky. Tato vada může být samozřejmě objevena také v pozdějším věku, nicméně kolem 25. roku života se růst vady zpravidla zastaví. Krátkozrakost lze řešit brýlemi nebo kontaktními čočkami. Krátkozrakost nejčastěji omezuje v řízení vozidel, sledování televize a při práci nebo studiu.

Dalekozrakost (neboli hypermetropie)

Tato vada se projevuje velmi rozostřeným viděním na blízko. Oko toho, kdo trpí touto vadou, bývá příliš krátké nebo má jeho optické prostředí menší lomivost, což posouvá ohnisko až za sítnici. V mládí se vada nemusí vůbec projevit, protože mají oči ještě schopnost zaostřit. Když ale oko zaostřuje neustále, objevují se bolesti hlavy, obou očí, přechodně zamlžené vidění, únava a podobně. Dalekozrací lidé většinou používají jen brýle (zhruba 66 % z nich), dalších 5 % osob postižených touto vadou používá čočky a zbytek zrak koriguje střídáním čoček a brýlí.

Astigmatismus

Velmi často se tato vada vyskytuje spolu s krátkozrakostí či dalekozrakostí a je způsobena nepravidelností oka. Rohovka nebo čočka nemá ideální zakřivení, ale je zdeformována do elipsoidního tvaru. Rozostřené vidění má člověk trpící astigmatismem do dálky i na blízko. Záleží na stupni vady. Astigmatismus nemusí být ve své podstatě ani rozeznán. Příznaky se násobí ve zhoršeném osvětlení, kdy má člověk větší problém rozpoznávat drobné detaily.

Oční vady, jako je krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus se dají opravdu účinně řešit a člověk se pak nemusí trápit tím, že nevidí ostře.

Naši oční specialisté doporučují vyšetření zraku alespoň jednou ročně. Objednejte se na vyšetření zraku online na pobočce a v čase, který vám nejvíce vyhovuje.

 

Objednat vyšetření zraku

Změření zraku je první krok ke zdravým očím

Pečujte o svůj zrak a nechte si změřit zrak od našich profesionálů.

close

Wishlist