Oční kapky Systane Complete poskytují úlevu od obtěžujících příznaků suchého oka

Oční kapky Systane Complete poskytují úlevu od obtěžujících příznaků suchého oka

Až 50 % populace je postižena syndromem suchého oka, který se projevuje nepříjemnými očními příznaky, jako jsou např. pocity suchosti, pálení očí, pocitem písku v očích nebo nadměrným slzením. Tyto nepříjemné příznaky dokážou řešit některé oční kapky, ve FOKUS optice např. Systane Complete umožňují až 8 hodinovou úlevu od obtěžujících příznaků. Spouštěčem může být celkové onemocnění (např. porucha štítné žlázy, cukrovka nebo Sjögrenova choroba) nebo oční onemocnění, nevlídné počasí, klimatizované prostředí s nízkou vlhkostí vzduchu, dlouhodobá práce na počítači, hormonální změny nebo nevhodně používané kontaktní čočky.

Zajímavosti o slzném filmu
Slzy jsou produkovány exokrinní žlázou jménem slzná žláza umístěná při horním zevním okraji očnice. Za den se vytvoří ve zdravém oku asi 1 g slz. Lidské oči produkují tři druhy slz. Bazální slzy pečují o rohovku, reflexní slzy chrání před dráždivými látkami a emocionální slzy vznikají na podkladě aktuálních pocitů. Průměrná hodnota pH slzného filmu dosahuje fyziologických hodnot 7,2-7,8. U zdravého oka postačuje běžná frekvence kompletního mrkání 5-12x za minutu ke správnému udržení metabolismu vrstev slzného filmu, za den dosahuje frekvence mrkání počtu přes 14 tisíc.

Složení a funkce vrstev slzného filmu
Slzný film je tenký povlak na přední části oka, který se skládá ze tří vrstev: mukózní, vodné a lipidové. 

  • Mukózní vrstva je nejtenčí a přiléhá k rohovce. Je tvořena mukoglykoproteiny. Mukózní složka má především funkci antibakteriální, lubrikační a ochranou. Obaluje bakterie a odplavuje je z povrchu oka. Podílí se na hladkém rozetření vodné složky a přilnavosti slzného filmu k povrchu rohovky.

  • Vodní vrstva je nejsilnější součástí slzného filmu. Je tvořena především z 98 % vody. Dále obsahuje rozpuštěné pevné látky, jako jsou např. sodík, draslík, chlór, urea, glukósa, kyslík a proteiny. Vodní vrstva odplavuje ze spojivkového vaku a rohovky zbytky odumřelých buněk a bakterií. Vyrovnáním drobných nerovností vytváří hladký povrch rohovky, působí antibakteriálně a epitelu dodává atmosférický kyslík a další výživu pro rohovku. Podílí se především na kvantitě slzného filmu.

  • Lipidová vrstva je nejvrchnější vrstva tvořena lipidy. Nejtenčí je při široce otevřené oční štěrbině a nejtlustší je těsně před uzavřením víček. Lipidová vrstva zpomaluje vypařování vodné vrstvy a zabraňuje slzám, aby přetekly přes okraj víčka. Také zabraňuje znečištění slzného filmu.


Změny ve složení vrstev slzného filmu
Každá z vrstev slzného filmu je důležitá především pro fyziologii spojivky, rohovky, okraje víček a bělimy. Složení slzného filmu je udržováno ve velmi těsné rovnováze. Změny v jeho složení mohou vést ke kvalitativním (jakost) nebo kvantitativním (množství) poruchám slzného filmu. Mezi nejčastější kvalitativní poruchu řadíme např. onemocnění víčkových okrajů, negativní působení kosmetických přípravků, stárnutí očí nebo nevhodně zvolené kontaktní čočky. Kvantitativní poruchy slzného filmu mohou být zapříčiněny např. vlivem systémového nebo očního onemocnění, vliv některých léků nebo nošení kontaktních čoček. Tyto příčiny mohou vést ke vzniku stavu syndromu suchého oka.

Syndrom suchého oka (SSO) a jeho subjektivní příznaky
Syndrom suchého oka je komplexní název pro soubor chronicky projevujících se příznaků, při kterém dochází k poruše slzného filmu s následnými změnami epitelu (přední části) rohovky a spojivky. Vyznačuje se nestabilitou slzného filmu nebo jeho hyperosmolaritou (zvýšená koncentrace rozpuštěných látek). Syndrom suchého oka se vyznačuje pocity pálení, svědění, řezání nebo pocity cizího tělíska v oku. Zvýšené slzení (epifora) může být prvním signálem  SSO. Později se může přidat světloplachost (fotofobie), bolest očí nebo snížená zraková ostrost.

Klasifikace příčin vzniku syndromu suchého oka

Dělení SSO má mnohá dělení, ale pro lepší představivost můžeme SSO dělit podle poruch jednotlivých vrstev slzného filmu, sousedních tkání a přídatných orgánů přední části oka:

  • Poruchy lipidové vrstvy jsou nejčastěji způsobeny dysfunkcí Meibomských žláz, které se převážně podílí při tvorbě lipidové vrstvě. Nebo příčinou může být zadní blefaritida (zánět okrajů víček), špatná hygiena a péče o kontaktní čočky nebo alergickou reakcí na konzervační látky obsažené v kapkách. 

  • Poruchy vodní vrstvy se dělí na vrozené a získané. Mezi vrozené patří např. aplazie (nevyvinutí) štítné žlázy nebo doprovodný příznak Riley-Dayův syndromu, který může způsobit snížené slzení nebo nadměrné pocení. Mezi získané poruchy patří např. infekční zánět slzné žlázy, autoimunitní onemocnění jménem Sjögerův syndrom projevující se suchostí sliznic. Dále řadíme mezi získané poruchy stavy při porušené funkci štítné žlázy, menopauze, cukrovce nebo vliv některých léků např. antidepresiva, antihistaminika.

  • Poruchy lipidové vrstvy jsou zapříčiněny např. poleptáním či popálením oka nebo nedostatkem vitaminu A způsobující mmj. šeroslepost.

  • Porucha okraje a funkce víček je způsobena např. obrnou lícního nervu s případnou doprovodnou ptózou (pokles horního víčka) a nedostatečným přivíráním víček, jizvícími procesy spojivky nebo při stavech, kdy jsou okraje víček otočené směrem ven (ektropium) nebo dovnitř (entropium). 

Syndrom suchého oka může být způsoben na základě změny epitelu (přední část) rohovky při herpetickém zánětu rohovky.


Úleva s očními kapkami Systane Complete

Systane Complete jsou zvlhčující oční kapky bez obsahu konzervačních látek. Jedná se o oční kapky na bázi technologie s nanoemulzí pro lepší lubrikaci tkání. Pomocí olejovité struktury dokážou obnovit všechny tři vrstvy slzného filmu a to bez nutnosti jeho diagnostiky. Kapky Systane Complete zajišťují až 3x delší ochranu buněk oka, kdy se lipidové nanočástice přes den postupně uvolňují a udržují tak oko zvlhčené dlouhodobě a chrání tak před nepříznivými okolními vlivy, které mohou oči dráždit. Umožňují až 8 hodinovou úlevu od nepříjemných příznaků suchých a unavených očí pro všechny typy syndromu suchého oka.

Jsou určené jak pro dospělé, tak i pro děti. Díky tomu, že neobsahují konzervační látky, se mohou používat dlouhodobě. Pro nejlepší efekt je vhodné kapky používat podle aktuálních potřeb, nejlépe ráno, odpoledne a večer 1-2 kapky při aplikaci do spojivkového vaku s následným mrkáním, aby se emulze dokonale rozprostřela. Při nošení kontaktních čoček je vhodné kapky použít minimálně 15 min před aplikací kontaktních čoček a po jejich vyjmutí. Je vhodné je skladovat při standardní pokojové teplotě a spotřebovat je nejlépe do 3 měsíců (10 ml prodejní balení) od otevření.





close

Wishlist