Oči a kosmetika si ne vždy rozumějí

Oči a kosmetika si ne vždy rozumějí

Pokožka v okolí očí je velmi tenká, citlivá a až desetkrát slabší než v jiných částech obličeje. Nevhodně zvolené kosmetické přípravy mohou očím způsobit vážné zdravotní komplikace. Speciální pozornost je třeba věnovat zejména dekorativní kosmetice a kontaktním čočkám.

 

 

Kosmetika se nepůjčuje. Zejména ta oční ne. Dermatologové varují, abyste svou kosmetiku a čisticí prostředky nepoužívali společně ani s členy jedné domácnosti. Důvodem je zejména možnost přenosu kosmetiky pod oční víčko, které následně přijde do styku s okem a způsobí zdravotní problémy.

 

 

Ekzém očních víček

 

Ekzém očních víček se nejčastěji objevuje po použití kosmetiky nebo očních kapek. Méně častý, ale možný je i výskyt očního ekzému vyprovokovaný vzdušnými alergeny - prachem, roztoči, peřím, srstí či pylem. Na víčkách se může vytvořit i nealergický zánět kůže jako důsledek tření či namáhání očí. Při očním ekzému je nutné absolvovat alergologické, kožní i oční vyšetření. Oční ekzém se nejčastěji léčí mastí na kůži s obsahem steroidů, někdy i očními kapkami. Prevence, která by snížila riziko vzniku očního ekzému, je možná pouze při kontaktním ekzému, který vzniká použitím konkrétní látky, která způsobila alergickou reakci.

 

 

Nejčastějším spouštěčem očních problémů je dekorativní kosmetika

 

Řasenka a oční stíny - právě ty jsou zodpovědné za nejčastější příčiny očních komplikací způsobených dekorativní kosmetikou. Sdílení kosmetických přípravků osobní hygieny může způsobit otok očí, protože jejich půjčením si na oči nanášíme i cizí odumřelou kůži a bakterie, které se na řasence či aplikátoru zachytily během používání. Kromě otoku očních víček patří ke komplikacím způsobeným používáním společné dekorativní kosmetiky i zánět očních spojivek, ke kterému dochází kvůli neodborné a nehygienické aplikaci některých kosmetických přípravků, zejména pak na řasy. Častým problémem je i dermatitida očních víček, která způsobuje bolest a nepohodlí v oblasti očí, po aplikaci nevhodných, většinou levných a toxických očních stínů.

 

 

 

Líčení s kontaktními čočkami nemusí být boj

 

K nejznámější výhodě jednorázových (jednodenních) kontaktních čoček patří, že jde o nejzdravější způsob korekce oční vady. Kontaktní čočky se aplikují přímo ze sterilního blistru, na konci dne se vyhodí. Je tedy velmi malá šance, že si do oka zanesete usazeniny, které mohou způsobit zarudnutí, pálení a další problémy. Základním pravidlem dekorativního líčení a kontaktních čoček je, že kontaktní čočky si nasadíme před malováním. Při nošení čoček nepoužíváme mastné kosmetické prostředky nebo oční spirály na prodloužení řas, které obsahují drobná vlákna, mohly by se dostat do oka a čočku znečistit. Také si nenanášíme kosmetické prostředky na vnitřní okraj víček. Mohli by znečistit povrch čočky. Netřeba se však bát. Při nošení kontaktních čoček se doporučuje dodržovat základní hygienická pravidla a používat šetrnější kosmetiku, která je určena pro uživatele kontaktních čoček či pro osoby s citlivějšíma očima. Líčení a nošení čoček se tak stane bezpečnou záležitostí.

 

Jak předejít komplikacím? Stačí dodržovat základy hygieny rukou i dekorativní kosmetiky. To je jediný a nejúčinnější způsob, jak se můžete vyhnout očním chorobám.

 

Manuál základní péče o dekorativní kosmetiku na oči

 

Před každou aplikací kosmetiky si umyjte ruce a zajistěte, aby byly všechny aplikátory, které používáte, čisté.

Udržujte kosmetiku při pokojové teplotě. Vysoké teploty nebo intenzivní sluneční světlo mohou zničit konzervační látky, které je chrání proti bakteriím.

Vyhněte se použití oční kosmetiky, když máte oči už infikované nebo podrážděné, což může infekci jen zhoršit.

Změření zraku je první krok ke zdravým očím

Pečujte o svůj zrak a nechte si změřit zrak od našich profesionálů.

close

Wishlist