Toto jsou nejčastější nemoci očí. Držte se těchto rad a je velká pravděpodobnost, že se jim můžete vyhnout.

Toto jsou nejčastější nemoci očí. Držte se těchto rad a je velká pravděpodobnost, že se jim můžete vyhnout.

Nemoci očí jsou bohužel často trvalé a už se jich nedá jen tak zbavit. Toto jsou ty nejčastější a díky těmto faktorům a radám se jim můžete snadno vyhnout.

Zrak je nezbytnou součástí života. Zdravý člověk jím dokáže přijmout více než 80 % informací a podnětů z okolního světa. Bohužel, přestože je tak důležitý, i o tento smysl dokážete přijít. Existují různé nemoci očí, které si umí pořádně pohrát s dobrým viděním. Seznamte se s těmi nejčastějšími. Dodržujte následující rady, tipy a triky k tomu, abyste si váš zrak udrželi zdravý co nejdéle. Díky nim nebudete možná potřebovat dioptrické brýle či kontaktní čočky.

Nejčastější nemoci očí, které vás mohou postihnout

Je důležité pečovat tak jako o vaše tělo, imunitu, i o váš zrak. V případě, že mu nevěnujete žádnou pozornost, je větší pravděpodobnost, že vás mohou postihnout zrakové choroby. Odhalí je například i oční optika, abyste se těmto problémům vyhnuli, udělejte si přehled o nejčastějších chorobách a faktorech, jak jim předejít.

Nemoci očí neznamená jen zhoršení zraku, předepsání dioptrických brýlí, může to znamenat mnohem více. Toto jsou nejčastější oční vady, problémy a řešení, jak se jim vyhnout.

Nejčastější oční vady

Mezi nejčastější oční vady, se kterými se můžete setkat, patří krátkozrakost a dalekozrakost. Přestože jsou často dědičné, existují řešení, jak je omezit nebo se jim vyhnout.

Krátkozrakost

Jedná se o nejrozšířenější vadu očí a prognózy do budoucna nejsou moc optimistické. Do roku 2050 bude nosit brýle každý druhý člověk. Krátkozrací lidé mají značné problémy s díváním do dálky. Obraz se jim jeví nejasně a rozmazaně. Se čtením nebo díváním do blízka byste při krátkozrakosti neměli mít problém. Proto je důležité sledovat případné komplikace se zrakem již na dětech. Špatné vidění se může projevit například špatnými známkami ve škole, protože krátkozraké děti nevidí dobře na tabuli. Čím dříve se krátkozrakost u dětí diagnostikuje, tím menší mohou být následky. Krátkozrakost narůstá se zvyšujícím se věkem, a kromě špatného vidění přináší vysoká krátkozrakost i onemocnění sítnice.

V případě, že tento problém nastane, je dobré ihned vyhledat očního lékaře. Ten provede vyšetření a pravděpodobně předepíše minusové dioptrické brýle, které mohou výrazně snížit progresi krátkozrakosti. Alternativou brýlí mohou být také kontaktní čočky.

Pokud byste návštěvu lékaře odkládali nebo vynechali, váš zrak se může výrazně zhoršit. Oko tento problém zvládá i bez brýlí, ale je enormně namáháno a o to rychleji se zrak zhoršuje. Navíc dnes oční optika nabízí opravdu designové brýle, se kterými budete vypadat opravdu dobře, takže se za ně určitě nemusíte stydět.

Dalekozrakost

Při nízké (do +1,5D) dalekozrakosti vidíte výborně do dálky, ale naopak máte problémy s krátkými vzdálenostmi jako čtení či koukání na počítač.

Tak jako při krátkozrakosti i tady je nejlepším řešením návštěva očního lékaře a odhalení problému v zárodku. Čím dříve namáhanému oku ulevíte, tím méně se bude problém zvětšovat. Doprovodnými jevy dalekozrakosti jsou také časté bolesti hlavy.

Nejčastější oční problémy

Kromě očních vad mohou oko postihnout i jiné nemoci a problémy, které umí nadělat pořádnou neplechu. Toto jsou nejčastější z nich a řešení jak jim předejít nebo s nimi bojovat.

Syndrom suchého oka

Jedná se o nedostatek slz v oku, to může způsobovat nadměrnou únavu očí, rozmazávání obrazu a pálení či řezání v oku.

Chybějící vlhkost můžete nahradit umělými slzami, které si pravidelně kapejte do očí, zvláště pokud máte pocit suchého oka. Omezte dívání se do modrého světla nebo používejte brýle, které toto světlo tlumí. Také při ostrém slunci používejte kvalitní sluneční brýle.

Ječné zrno

Ječné zrno je nepříjemný zánět, který se projeví jako malá bulka na víčku způsobená ucpáním nebo podrážděním slzného kanálku. Potrápit umí malé i velké. Kromě toho, že samotná bulka je neestetická, toto onemocnění doprovází bolest očí, pálení, řezání a snížená ostrost vidění, protože bulka dráždí rohovku při každém mrknutí.

Ječnému zrnu lze předejít tak, že oko nebudete moc namáhat. V případě, že pociťujete únavu a bolest očí, je třeba dát si na chvíli pauzu. Dopřát si klid, klid a ideální tmavé prostory. Také pomáhají brýle, které chrání oči před případnou infekcí. Zrno se umí vyléčit samo, postupně praskne a vyteče hnis. V případě, že problém přetrvává je třeba vyhledat očního lékaře.

Stálou námahou oči při pohledu na blízko nebo monitory PC či TV je můžeme navodit tzv. akomodační spasmus, který znemožňuje zostření obrazu. Jedná se o křeč, který postihne svaly kolem oční čočky. Při akomodačním spasmu je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc a následně navštívit oční optiku a pořídit si relaxační brýle.

Kromě výše zmíněných problémů vás může zastihnout oční migréna, která je doprovázena bolestí hlavy. Tehdy si dopřejte klid, ticho a nejlepší tmu. Také oči umí postihnout různé jiné záněty a problémy.

Vždy je však nejlepší při jakémkoli problému kontaktovat vašeho lékaře a ten vám poradí, jak postupovat dál.

close

Wishlist