Modré světlo – nenápadný nepřítel očí

Modré světlo – nenápadný nepřítel očí

Kolik času denně strávíte u počítače? A jak často se díváte do telefonu nebo tabletu? Každá doba má své zdravotní strašáky. Tím aktuálním je modré světlo. Pojďte se začíst, proč je tak nebezpečné a jak se před ním můžeme chránit.

 V článku se dozvíte:

  1. Co to je modré světlo a proč se před ním mít na pozoru

  2. Únava očí z obrazovek – jaké je řešení

  3. Jaké produkty chrání před modrým světlem

1. Co to je modré světlo a proč se před ním mít na pozoru

Pojďme si napřed udělat jasno v tom, co že to modré světlo vlastně je.

Jedná se o světlo s nízkou vlnovou délkou a vysokou energií. Jeho přítomnost sama o sobě škodlivá není (dokonce i sluneční světlo obsahuje modrou složku, a právě ta způsobuje, že je nebe modré). Potíž je v tom, jak dlouho se mu vystavujeme a z jaké vzdálenosti. Vyzařují ho totiž obrazovky digitálních zařízení, do kterých hledíme po dlouhý čas a ze značné blízkosti.

Téměř veškeré modré světlo tak prochází naší rohovkou a čočkou a dostává se na sítnici. Když ho naše oči absorbují, dochází k potlačení tvorby melatoninu – hormonu, kvůli kterému se po západu slunce cítíme ospalí. To je výhodné během dne (nejsme tolik unaveni), večer to však může mít zásadní dopad na kvalitu odpočinku.

Oční optika FOKUS má dohromady 160 poboček po celém Česku i na Slovensku. Nejvhodnější ochranu před modrým světlem rádi doporučí v každé z nich.

 

2. Únava očí z obrazovek – jaké je řešení

Modrému světlu se nevyhneme. Má ho ve svém svitu i sluneční záření, stejně jako klasická žárovka. Proč je tedy kolem modrého světla z digitálních zařízení takový povyk? Pojďme si na tuto otázku odpovědět a objasnit i to, jak toto světlo kompenzovat.

Monitory a LED panely modrého světla vyzařují mnohonásobně více než slunce či starší zobrazovací technologie. Studie dokládají, že denně nad zařízeními vyzařujícími modré světlo strávíme klidně i déle než 10 hodin. A tento čas se každý rok prodlužuje. Šikovným řešením jsou také dioptrické sluneční brýle, které upravují zrak a současně chrání před škodlivým modrým světlem a UV zářením.

Dlouhodobé vystavení modrému světlu nejen rozhazuje cirkadiánní rytmy (24 hodinové cykly, které jsou součástí vnitřních hodin těla a ovlivňují řadu procesů, např. spánek a bdění), ale také způsobuje bolest hlavy, zarudnutí očí, jejich bolest, ale také suchost očí a rozmazané vidění. Jak se tomuto účinně bránit?

Abychom se cítili dobře a nepříjemné projevy nás obcházely obloukem, je dobré si oči chránit. Ideální variantou je pravidelná kontrola zraku u očního specialisty, lékaře nebo optometristy. I sebemenší odchylka, kterou nemusíme vizuálně poznat, může vést k nadměrnému namáhání očí. Po kontrole se mnohem lépe vyberou vhodné produkty (čočky s Bluefiltrem či úlevové čočky) proti únavě i modrému světlu. Dbát o pohodu svých očí ale můžeme také preventivně, třeba pravidlem 20-6-20 (20vteřinové přestávky s pohledem na předmět vzdálený alespoň 6 metrů vždy po 20 minutách práce) nebo dalšími návyky, které očím uleví:

  • Upravit polohu monitoru tak, aby od nás byl alespoň na délku paže a my na něj hleděli mírně dolů.

  • Vybrat si monitor, který je matný, a tím méně oslňující.

  • Používat umělé slzy (kapky do očí) v případě pocitu suchých očí.

Míváte unavené oči? Zavolejte nám na bezplatnou infolinku +420 800 949 949 a zjistěte, která pobočka FOKUS vám je nejblíž. Naši oční specialisté vám pomohou a zajistí vašim očím úlevu.

3. Jaké produkty chrání před modrým světlem

Práce s elektronickými zařízeními, hlavně s počítači, notebooky, telefony a tablety ve velké míře zatěžuje zrak. Jak se chránit?  Naši oční specialisté v optikách FOKUS doporučujeme následující.

Bránit se dá pomocí tzv. Bluefiltrů, které se aplikují jako povrchová úprava na brýlová skla. FOKUS nabízí exkluzivně špičkové japonské čočky Nikon, které mají více účinných řešení pro blokaci modrého světla (jak povrchovou úpravou CSB + UV, tak i přímo brýlové kontaktní čočky, jež modré světlo v jeho nejkritičtějších vlnových délkách filtrují). Náš sortiment ale zahrnuje i další výrobce, jako třeba Omega Optix s čočkami upravenými, aby odrážely škodlivé modré světlo (povrchová úprava Bluefilter) nebo čočkami BlueCUT 420 + UV.

Pro zákazníky ve věku mezi 25-45 lety, tedy v nejproduktivnějším období, jsou pak vhodné také úlevové čočky. Ty pracují na principu prodloužení zrakové ostrosti při střídání pohledu na střední vzdálenosti a na blízko. Obecně lze říct, že ulevují přeostřování mezi těmito vzdálenostmi. Dlouhodobější práce na PC pak oči mnohem méně namáhá. Každopádně je vždy dobré se obrátit na očního specialistu, který odborně poradí s výběrem vhodných čoček, ať už pro pohodlnější práci s elektronikou, tak i pro možná řešení korekce vady zraku.

Obraťte se na odborníky ve FOKUS a chraňte sebe a své blízké před modrým světlem.

Nyní můžete využít akci na nedioptrické brýlové čočky s ochranou proti modrému světlu.

close

Wishlist