Jak správně pečovat o brýle?

Jak správně pečovat o brýle?

Zacházíte s vašimi brýlemi správně? Víte, co je pro ně vhodné a čemu se vyvarovat? Víte, že je nežádoucí manipulovat s brýlemi jednou rukou nebo je čistit do trička? Pokud chcete, aby vám brýle co nejlépe a nejdéle sloužily, je potřeba dodržovat několik doporučení a vyvarovat se nevhodným úkonům.

Brýlová obruba je svou podstatou subtilní výrobek, se kterým je nutné zacházet opatrně. Jsou brýle odolné vůči mechanickým, tepelným a chemickým rizikům? Pojďme se blíže podívat, co se pod těmito typy rizik skrývá a vyhnout se tak případným nevratným znehodnocením brýlí, které už nebude možné reklamovat, protože nešetrné zacházení a nedodržením doporučení očního optika a vystavování brýlí negativním vlivům nemohou být důvodem k reklamaci.

Mechanická rizika:

Brýle doporučujeme nasadit a sundat oběma rukama, aby se rovnoměrně zatěžovaly spoje stranic a nedocházelo k jejich nadměrnému opotřebení. Sundání brýlí jednou rukou způsobuje nejčastěji uvolnění šroubku ze stranice, pokřivení obruby nebo případně zlomení stranice nebo pantů na té straně, která je více zatížena. Je nežádoucí pokládat ať už sluneční nebo dioptrické brýle na hlavu nebo do vlasů, neboť hrozí roztáhnutí stranic a deformace obruby nebo riziko upadnutí a rozbití brýlí.

Brýle nepokládáme přední plochou brýlových čoček na stůl. Vhodné je pokládat je horní hranou brýlové obruby, kdy mají brýle největší oporu. Není dobré nosit brýle volně po kapsách, v kabelce nebo v igelitové tašce. Pokud nejsou brýle na nose nositele, brýle nejlépe uložíme do pevného pouzdra brýlovými čočkami dolu a zavřeme pouzdro. Případně můžete použít šňůrku na brýle, ale dávejte pozor, abyste s brýlemi někde nezavadili a nezničili si je.

Nevkládáme brýle za tričko, neboť hrozí případné poškrábání skel např. o stůl nebo při předklonu těla by mohly brýle spadnout na zem a rozbít se. Brýlové čočky nečistíme do oblečení, aby tkanina oblečení neodřela povrchové vrstvy brýlových čoček.

Vždy čistíme brýlové čočky na mokro, nejlépe optickým sprejem na brýlové čočky, kterým nastříkáme na čočky z obou stran a dočistíme optickým mikrovláknem dosucha. Je vhodné po ránu nebo při větším znečištění brýlí opláchnout brýle pod vlažnou tekoucí vodou s jemným saponátem a očistit dosucha např. látkovou plenou. Horkou vodu nepoužívejte, aby neporušila povrchovou vrstvou brýlových čoček.

Obzvlášť vrtané brýle vyžadují šetrné zacházení a nehodí se pro každého.

Tepelná rizika:

Brýle nikdy nenecháváme na přední části kapoty vozidla. V letních dnech může teplota v autě na parkovišti stoupat přes 50°C a tato vysoká teplota způsobuje destruktivní poškození povrchových úprav a konstrukce obruby a skel. V tomto případě může nastat tzv. zvrstvení na přední nebo zadní ploše brýlových čoček způsobující vidění jako přes mléčné sklo nebo výrazné snížení zrakové ostrosti a kvality brýlových čoček.

Pokud jdete do sauny, vířivky nebo do solárního studia, brýle odložte do šatny, abyste si zachovali čisté vidění přes brýlové čočky. Při vaření dbáme pozor na páru unikající z hrnců, z rychlovarné konvice a při otevírání trouby, aby pára brýlové čočky nepoškodila.

Dioptrické brýle nepoužívejte jako ochranný štít při kutilských činnostech jako jsou např. sekání dřeva, svařování nebo broušení. Při těchto činnostech používejte vždy ochranné brýle, helmy nebo kukly. Pozor na negativní účinky infračerveného záření při svařování a na létající jiskry.

Chemická rizika:

            Pozor na chemické látky, jako jsou např. kyseliny, rozpouštědla, lak na nehty, které mohou nevratně poškodit brýle. Barvení, foukání a lakování vlasů provádíme vždy se staršími brýlemi nebo bez brýlí. Chemické látky mohou způsobit např. poškození povrchové vrstvy brýlových čoček a obruby, které může vést až k rozleptání ochranné vrstvy a znemožnit tak kvalitní vidění přes brýlové čočky nebo neestetickému vzhledu obruby.

Správná výbava k udržení čistoty a ochrany brýlí:

      optický sprej na čištění brýlových čoček

      mikrovlákno

      pouzdro

Doplňková výbava:

      šňůrka nebo okrasný řetízkový závěs na brýle

      sada šroubováčků (je součásti některých čistících setů)

      stojánek na brýle

Doporučená preventivní rada:

Několikrát do roka je vhodné navštívit oční optiku, aby odborně zkontrolovali stav brýlí, dotáhli spoje, srovnali brýle a vyčistili je v ultrazvuku. Nevystavujte se riziku, že při poškození brýlí nebo jejich ztrátě budete muset čekat na zhotovení nových brýlí. Mějte vždy jedny brýle náhradní! Dodržujete doporučení nebo vám chybí příslušenství o péči vašich brýlí? Přijďte do FOKUS optik a my vám rádi s péčí o vaše brýle pomůžeme. 

close

Wishlist