Jak předcházet očním komplikacím v zimě a při zimních aktivitách

Jak předcházet očním komplikacím v zimě a při zimních aktivitách

V zimě je ochrana očí obzvlášť důležitá, neboť oči jsou více namáhány při horších světelných podmínkách, jako jsou šero a tma nebo při nepříjemnému větru a přechodu prostředí. Negativní vliv má působení UV záření, které je až dvojnásobné a může způsobovat řadu očních komplikací. Proto je vhodné oči chránit pomocí slunečních brýlí s kvalitním UV filtrem s případnou dioptrickou korekcí. Při zimních aktivitách, jako je lyžování je pro maximální zážitek ideální volbou nasadit pod lyžařské brýle jednodenní kontaktní čočky Switch se zabudovaným UV filtrem. Proti nepříjemnému nadměrnému slzení, pálení nebo suchosti očí je vhodné používat zvlhčující oční kapky.

Prevence zraku v zimním období

V zimě, kdy jsou noci delší a dny kratší, se více než jindy může projevit i malá refrakční vada a to zvláště za horších světelných podmínek. Oční svaly vyžadují větší úsilí a mohou se dříve unavit, což může způsobit podráždění očí, rozostřené vidění a rychlejší nástup únavy. Pokud pociťujete oční nepohodlí, je vhodné navštívit očního specialistu. Vysokoškolsky vzdělaný optometrista s praxí ve FOKUS optice se Vám bude maximálně věnovat a za pomocí speciálních přístrojů zjistí, jakou refrakční vadou trpíte a doporučí nejvhodnější řešení. Dostupnost optometristy je oproti očnímu lékaři kratší a navíc máte k dispozici veškerý brýlový sortiment, kde si můžete brýle hned vyzkoušet a za pomocí optika si nechat zhotovit brýle. Nepodceňujte ani pravidelné oční kontroly u očního lékaře, který se více zaměřuje na zdravotní stránku Vašich očí a může Vám případně doporučit patřičnou léčbu při případných zánětech nebo úrazech očí.

Ochrana očí při nepříjemných povětrnostních podmínkách

Chladný vítr, topení nebo změny přechodu mezi vnitřním a vnějším prostředím může vysušovat nejen pokožku a rty, ale i oči a jejich okolí. Oči bychom si měly chránit zvláště tehdy, pokud se vyskytuje suchost v očích, nadměrné slzení, zarudnutí očí nebo světloplachost. Vhodné je používat zvlhčující oční kapky bez konzervačních látek např. Systane Complete, nosit ochranné brýle, v případě alergií je vhodné používat antihistaminika při pozitivním nálezu alergie např. na prach, roztoče či v zimně ojediněle pyl. Dioptrické brýle mohou poskytnout oproti kontaktním čočkám Vašim očím lepší ochranu před chladnými zimními větry a mohou dokonce pomoci udržet teplo a vlhko v blízkosti očí. Vhodné je dodržovat správný pitný režim, zvýšit příjem omega-3 mastných kyselin, používat zvlhčovače vzduchu, rozmístit doma a v práci pokojové rostliny, dále zvláčňovat pokožku vyživovacími krémy nebo používat ochranné balzámy na rty, které obsahují UV faktor.

V zimě je vliv UV záření až dvojnásobné

Vliv UV záření je v zimním období intenzivnější, neboť slunce sedí níže na obloze a UV paprsky tak přichází nejen shora, ale odráží se i na světlých površích, jako je např. sníh, voda nebo led. Propuštění UV záření je vyšší díky řidšímu vzduchu, čím vyšší je nadmořská výška. Zatažená obloha propouští stejné množství UV záření, jako při jasném počasí. Proto je vhodné oči chránit i v těchto podmínkách nejen na horách, ale i ve městě.

Negativní vliv UV záření na oči

Dlouhodobé vystavení UV záření může vyvolat jak krátkodobé nebo i dlouhodobé negativní reakce, které může Vaše oči poškodit. Mezi nejčastější krátkodobé reakce řadíme např. degenerativní onemocnění spojivky nebo rohovky. Při dlouhodobém působení mohou UV paprsky urychlit nástup šedého zákalu nebo makulární degenerace sítnice, dále se mohou vytvořit vrásky kolem očí nebo dokonce může vzniknout i rakovina kůže.

Ochrana očí proti UV záření v zimě

Nejlepší ochranou proti negativním vlivům UV záření je použití např. dioptrických brýlí s UV filtrem nebo nošení slunečních brýlí s kvalitním UV filtrem s hnědým zabarvením pro zvýšení kontrastu, dále mohou být sluneční brýle obohaceny polarizací pro snížení oslnění a případně zrcadlovou úpravou. Brýle by měly pokrývat co největší okolí očí a měly by dobře sedět na nose a za ušima pro maximální komfort a používání. Ve FOKUS optice nabízíme širokou nabídku slunečních brýlí vhodné jak do města, tak do přírody nebo ve sportovním provedení.

Řešení oční vady při zimních sportech

Pokud trpíte oční vadou, je několik možností, jak ji korigovat a to buď pomocí samozabarvovacích brýlí nebo s barvenými brýlovými čočkami s korekcí nebo přídatným slunečním klipem. Plánujete-li dovolenou na lyžích nebo na běžkách, je vhodné uvažovat o kombinaci dioptrických brýlí pod lyžařskými brýlemi nebo výborně mohou posloužit kontaktní čočky. Brýle i kontaktní čočky by vždy měli obsahovat kvalitní UV filtr.

Užívejte si svobodu v kontaktních čočkách Switch při lyžování a jiných zimních aktivitách

Chcete-li si maximálně užít svůj sportovní výkon nebo ho ještě zefektivnit, jsou skvělým pomocníkem jednodenní kontaktní čočky Switch Once nebo Switch Joy 1 day. Tyto silikonhydrogelové kontaktní čočky jsou vyrobeny z jemného materiálu, který skvěle propouští kyslík a jsou k Vašim očím šetrné. Vyrábí se jak pro ty, kteří trpí krátkozrakostí, tak i dalekozrakostí, astigmatismem nebo dokonce i presbyopií. S těmito kontaktními čočkami uvidíte dokonale ostře, poskytují neomezené a dynamické vidění a ochranu pomocí UV filtru. Dopřejte svým očím maximální komfort bez zamlžení a padání brýlí. Jednodenní kontaktní čočky po použití jednoduše vyndáte a vyhodíte. Pokud si nevíte rady, které kontaktní čočky jsou pro Vás ty nejlepší, obraťte se prosím na optometristu ve FOKUS optice. 

Základní vybavení a ochrana na lyžování pro hlavu a oči

Jako je nedílnou součástí pro lyžování vhodné teplé oblečení, lyže, lyžařské boty, hole apod. tak i hlava a oči vyžadují patřičnou ochranu. Tou by měla být kvalitní a dobře nastavitelná lyžařská helma a lyžařské brýle s různou barvou a různým stupněm UV filtru. Helma slouží jako ochrana proti nepřízni počasí a případným mechanickým úrazům při pádu nebo styku s větvemi stromu při rychlé jízdě a lyžařské brýle jsou speciálně uzpůsobeny proti větru a odlétajícímu sněhu s proti zamlžovací funkcí. Ideální je si pořídit lyžařské brýle s vyměnitelnými zorníky volitelné podle aktuálního počasí, stylu lyžování a podle nadmořské výšky. K dostání mohou být ploché, sférické, čiré, zatmavené, barevné, polarizační nebo samozabarvovací zorníky. Některé lyžařské brýle nabízejí případnou drážku pro stranice, aby dioptrické brýle byly co nejlépe uchyceny a omezila se možnost případnému poškrábání brýlí. Avšak většina lyžařských brýlí je více prohnuta než jsou dioptrické brýle a proto je vhodné zvolit kontaktní čočky pro maximální zážitek z lyžování. 

Není příliš vhodné lyžovat bez lyžařských brýlí jen v klasických dioptrických nebo slunečních brýlích, neboť ne vždy mohou doléhat k okraji očnice a helmy. Tím pádem nedokáží tak dokonale chránit oči a okolí očí od nepříjemných povětrnostních podmínek, což by mohlo způsobovat případné oční komplikace jako je např. rozmazané přechodné vidění vlivem zamlžování nebo nadměrné slzení či častější mrkání a při možném pádu by dokonce mohli způsobit i zranění.

Lyžařské helmy nebo přilby (s případným štítem místo lyžařských brýlí) a lyžařské brýle jsou dostupné např. ve sportovním obchodě. Lyžařské brýle by neměly tlačit na nose a na čele. Aby lyžařské brýle dobře sloužily, je třeba je správně nastavit, aby nedocházelo k případnému zamlžení pod brýlemi nebo vstupu větru, které by mohly zhoršit podmínky vidění a mohly by ztížit radost z lyžování. Pořizujete-li si ve FOKUS optice nové dioptrické brýle a chcete mít jistotu, že se Vám vejdou pod ty lyžařské, je vhodné si helmu a lyžařské brýle vzít s sebou a nechat si poradit při výběru dioptrických brýlí přímo v optice nebo zvolit kontaktní čočky.

Kategorie lyžařských zorníků

Propustnost světla

Podmínky použití

S0

80-100 %

noční lyžování

S1

43-80 %

sněžení, zataženo, mlha

S2

18-43 %

lehce pod mrakem, lehké sněžení

S3

8-18 %

jasno, polojasno

S4

3-8 %

slunečno



close

Wishlist