Jak lze zmírnit příznaky světloplachosti? Vhodné jsou samozabarvovací brýlové čočky, které se individuálně přizpůsobí světelným podmínkám

Jak lze zmírnit příznaky světloplachosti? Vhodné jsou samozabarvovací brýlové čočky, které se individuálně přizpůsobí světelným podmínkám

Patříte do skupiny lidí, která je přecitlivělá na intenzivní sluneční záření, umělé osvětlení nebo na modré světlo vyzařováno digitálními obrazovkami a raději se světlu vyhýbáte? Pomoci mohou tmavé brýle s kvalitním UV filtrem, kdy při jejich používání dotyčný ucítí úlevu od doprovodných příznaků, jako jsou např. mžourání, slzení a bolest očí. Pokud trpíte zároveň oční vadou, jsou vhodným řešením samozabarvovací brýlové čočky Transitions XTRActive NEW GENERATION, které se individuálně přizpůsobí Vašim světelným podmínkám venku a dokonce i v autě.

Světloplachost se projevuje přecitlivělým projevem na světlo

Světloplachost neboli fotofobie je přecitlivělý projev na světlo, kdy má oko problém při přechodu ze tmy do světla a naopak. Oslnění bývá největším problémem při pobytu na denním světle, více na slunci, na sněhu a u vodní plochy. Světloplachost je spojená s vnímáním bolesti způsobující zrakové nepohodlí nebo bolesti hlavy a výrazně omezuje náš vizuální komfort. Jedinci trpící fotofobií mají pocit, jako kdyby byla intenzita a ostrost světla mnohonásobně vyšší než je ve skutečnosti. Při sníženém osvětlení za šera, kdy jsou aktivovány tyčinky, se vidění zlepšuje.

Doprovodnými projevy světloplachosti jsou např. enormní přivírání očních víček, bolest očí zvýrazňující se při akomodací (zaostřování do blízka), slzení a zarudnutí očí, jejich častější mnutí, v krajním případě je přítomna snížená zraková ostrost nebo poruchy soustředění. 

Vrozená světloplachost se nedá vyléčit

Primární (vrozená) světloplachost je zapříčiněná nedostatkem pigmentu jodopsinu v sítnici. Jedná se oční pigment zajišťující adaptaci za světla a za pomocí třech druhů jodopsinu umožňuje také barevné vidění. 

Vrozená světloplachost je také přítomna jako doprovodný příznak u lidí s albinismem (genetická vada, kdy je částečná nebo úplná absence pigmentu), kdy sítnice není dostatečně chráněna před dopadem světla, neboť duhovka nemá dostatečné množství melaninu. Vrozená světloplachost se nedá vyléčit, pouze se dají nepříjemné příznaky zmírnit.

Získaná světloplachost je způsobená určitým zdravotním problémem

V případě sekundární (získané) světloplachosti se jedná o následek jiného zdravotního problému, kdy světloplachost je přítomna jen přechodně a po určitou dobu, většinou po léčbě zdravotního problému sama od sebe vymizí. Mezi nejčastější zdravotní problémy, které mohou zapříčinit fotofobii, jsou např. při migréně s případnou fonofobií (nesnášenlivost zvuku a hluku), při stavech syndromu suchých očí, při zánětu víčkových okrajů nebo zánětu spojivek nebo při chronických problémech z nošení kontaktních čoček. Dále ke světloplachosti může dojít při akutním zánětu duhovky nebo při vrozeném glaukomu (zelený zákal). Sekundárně může světloplachost vzniknout při traumatickém poranění mozku nebo jako vedlejší účinek některých léků, při depresi nebo jako doprovodný projev Parkinsonovy choroby. Také několik hodin po laserové operace očí může nastat přechodná fotofobie, která pak po několika dnech vymizí.

Ke zmírnění příznaků světloplachosti často pomohou tmavé brýle s kvalitním UV filtrem

Pokud trpíte fotofobií, často pomohou tmavé brýle s kvalitním UV filtrem, kde míra zabarvení se určuje podle míry závažnosti světloplachosti. Je vhodné používat sluneční brýle s polarizačním filtrem nebo samozabarvovací brýle. Dále může pomoci clonění očí za pomoci pokrývky hlavy s kšiltem či krempou nebo rukou, dále zhasínáním světel nebo snižováním jasu obrazovky. Je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem vitaminu B2 (riboflavin), který přispívá ke správné činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu pokožky a zraku. Nejlepším zdrojem riboflavinu jsou např. Cheddar, losos, hovězí maso, mandle, chřest nebo mléko.

Vyšetření světloplachosti u očního lékaře

Vyšetření probíhá za pomocí speciálních přístrojů a to na štěrbinové lampě, změření nitroočního tlaku bezkontaktním tonometrem nebo měření zraku pomocí zkušební sady skel. Důležitou součástí vyšetření je podrobná anamnéza zaměřená na zdravotní stav postiženého, užívání léků nebo proběhlé případné úrazy.

Samozabarvovací brýlové čočky Transitions XTRActive NEW GENERATION ve FOKUS optice

Pokud jste velmi citliví na světlo nebo se často pohybujete v prostředí s jasným světlem nebo rádi řídíte auto, jsou pro Vás ideální volbou samozabarvovací brýlové čočky Transitions XTRActive NEW GENERATION od kvalitního japonského výrobce NIKON. 

Jedná se o novou generaci brýlových čoček, která se individuálně zabarvuje podle aktuálních světelných podmínek. V interiéru mají průsvitnou podobu s lehkým nádechem zabarvení, při pobytu venku se ztmavují až na úroveň stupně č. 3 ze 4stupňové škály a příjemně oči stíní. Exkluzivní pigmenty v materiálu brýlových čoček reagují na neviditelné záření i přes čelní sklo auta a proto jsou na rozdíl od jiných samozabarvovacích čoček schopné se v autě zabarvovat. 

Čočky Transitions XTRActive nové generace blokují 100 % UVA a UVB záření a filtrují nebezpečnou část modrofialové světlo v interiéru i exteriéru. Vybírat můžete z nabídky tří barev brýlových čoček (šedá, hnědá nebo zelená) pro zvýšení pohodlí a zdůraznění estetiky brýlí.

close

Wishlist