Investujte v oční optice do zdraví a pohodlí Vašich očí aneb koupě brýlí mimo oční optiku je zdravotním hazardem

Investujte v oční optice do zdraví a pohodlí Vašich očí aneb koupě brýlí mimo oční optiku je zdravotním hazardem

Investujte v oční optice do zdraví a pohodlí Vašich očí aneb koupě brýlí mimo oční optiku je zdravotním hazardem

Víte, že brýle zakoupené mimo oční optiku Vám mohou spíše uškodit než pomoci? Pokud tak pořídíte dioptrické brýle nebo sluneční brýle, očekávejte nehodnotný produkt, značný dyskomfort a především zdravotní komplikace. Sice je cena a dostupnost lákavá, ale brýle nejsou vhodné pro všechny a mají značná zdravotní, optická a technická úskalí. 

Brýle na čtení tzv. hotovky nezohledňují individuální parametry očí

V dnešní době už mnoho z nás trpí určitou oční vadou ať už do dálky nebo do blízka, která nemusí být stejná u obou očí. Díky mnohem přesnějším měřicím přístrojům je dnes téměř běžné, že standardní dioptrie je mnoho krát kombinovaná s tzv. astigmatismem nebo určitým typem šilhání.

Brýle, které jsou běžně k dostání v drogeriích nebo supermarketech jsou vyrobeny z unifikovaného modelu. Jedná se o brýle, které mají hodnoty dioptrií mezi pravým a levým okem stejné a bez zohlednění astigmatismu nebo šilhání. Také poloha optických středů čoček v hotovkách neodpovídá potřebám konkrétního uživatele.

Oční potíže jako důsledek nerovnováhy mezi očima

Jenomže málokdo je horizontálně a vertikálně symetrický a má stejné hodnoty mezi pravým a levým okem. Tudíž se musí ve většině případů jedno oko více namáhat než druhé a může být tak spouštěčem očních potíží jako jsou ze začátku neostré nebo zdvojené vidění, tlak za očima a bolest hlavy. Při dlouhodobém užívání může způsobit záněty spojivek, závratě, problémy s rovnováhou nebo dokonce i šilhání. Pokud má dotyčný navíc i oční onemocnění, o kterém neví, může se mu rapidně zhoršit až k nevratným změnám, zvláště u nediagnostikovaného zeleného zákalu nebo u zánětu střední části oka.

Absence základních optických vlastností brýlových čoček

Materiál, z něhož jsou kontktní čočky vyrobeny, jsou pouhým polotovarem, kdy se jedná většinou o lisované fólie bez základních optických vlastností a bez jakékoliv povrchové úpravy. Nemají tvrzení, bez nich se tedy brýlové čočky rychleji poškrábou. Chybí antireflexní vrstva snižující rušivý lesk čoček a zvyšující optickou účinnost a životnost čoček. 

Nedostačující modrý filtr

Brýle označené jako brýle s modrým filtrem jsou mnohdy klamavým produktem s minimálním účinkem eliminaci škodlivého modrého záření vyzařující z digitálních zařízení nebo umělým osvětlením.

Omezený dioptrický rozsah

Častým jevem je, že dioptrická hodnota čoček neodpovídá hodnotě napsané na balení nebo na brýlové obrubě či čočce. Většinou je i omezený dioptrický rozsah a to pouze po půl dioptriích. Navíc při vyšších plusových dioptriích se středová tloušťka čoček zvětšuje a čočky se stávají tlustší, těžší a hůře se přes ně dívá. Tím, že nemají patřičné optické vlastnosti, mohou způsobovat zkreslení obrazu, zvětšovat nebo zmenšovat text a přispívat k očnímu dyskomfortu. Kvalitní tenčené brýlové čočky jsou v široké nabídce jen v oční optice.

Brýlové obruby jen v omezeném výběru a z nekvalitního materiálu neumožňuje jejich úpravu

Brýlové obruby jsou často vyrobeny z nekvalitního materiálu a často bez kovové výztuže, kde nevýhody vlastností převyšují přes výhody. Může sem patřit nekvalitní látky a změkčovadla vyvolávající mnohdy alergické reakce.  Jedná se také o materiál, který není koncipovaný pro jakoukoliv anatomickou úpravu, pokud by byly brýle příliš volné nebo by tlačily. Dále spoje brýlové obruby nejsou ze standardních optických materiálů, tudíž je dost snadné brýlové obruby ulomit v místě stranice při nevhodném zacházení. V neposlední řadě je výběr těchto brýlí velikostně omezený, takže nejsou vhodné pro nositele s menší nebo větší hlavou.

Tyto zdravotnické, technické a optické absence způsobují větší námahu očí a uživatel s nimi ztrácí jakýkoliv komfort a tím i užitek. Především mohou vyvolat zdravotní komplikace, které mohou ohrožovat nositele.

Sluneční brýle nemají patřičnou UV ochranu

Laciné sluneční brýle zakoupené mimo oční optiku jsou také většinou vyrobeny z nekvalitního materiálu. Tyto brýle nemají patřičnou kategorii UV filtru, pokud s nimi chcete trávit slunění dny u bazénu nebo u moře nebo na horách. Pokud jsou tmavé brýlové čočky bez kvalitního UV filtru a absorbují pouze viditelné světlo, tak UV záření prochází dále do oka větší plochou roztažené zornice. 

Oči jsou tak více náchylné ke vzniku abnormálních výrůstků na povrchu očí (např. pinguecula, pterygium) nebo nádory na očních víčkách, předčasně může vznikat šedý zákal (katarakta) nebo se urychluje proces nástupu věkem podmíněné makulární degenerace sítnice (VPMD). Ojediněle mohou UV paprsky poškozovat epitel rohovky a oči jsou pak zatíženy nadměrným mhouřením, slzením, velkými bolesti a světloplachostí. 

V tomto případě mohou laciné a nekvalitní sluneční brýle s nedostatečnou kategorií UV filtru více uškodit než žádné sluneční brýle. Brýle také nebývají opatřeny ochrannými vrstvami proti poškrábání, a tudíž nevydrží déle než jednu sezónu. 

Brýle koupené přes internet

Pokud zatoužíte pořídit si brýle přes internet, počítejte s tím, že brýle Vám nemusí velikostně, materiálově a vizuálně vyhovovat. Před jejich pořízením si je nemůžete osobně vyzkoušet. Online služba bude po Vás vyžadovat individuální parametry, které umí správně změřit jen oční optik nebo speciální optická vyměřovací věž. Úprava brýlí v případě potřeby a jejich veškerý servis Vám prakticky také není schopen internet nabídnout.  Navíc u některých e-shopů není lehké zakoupené zboží vrátit a tak mnoho klientů to vzdá a nepotřebné zboží si raději nechá.

Odborný přístup jen v oční optice s brýlemi přímo na míru

Pouze brýle z kamenné oční optiky zohledňují Vaše individuální optické, anatomické, technické a estetické potřeby. Kromě toho je v oční optice o Vás odborně postaráno, kde s nabídkou kvalitních a značkových brýlí a brýlových čoček Vám poradí oční optik s následným veškerým servisem brýlí. Pro nejlepší vidění je vhodné se předem objednat na odborné měření zraku. 

Proč je nejlepší si pořídit brýle ve FOKUS optik?

  • odborné měření zraku optometristou zdarma při sepsání zakázky

  • odborná konzultace v oblasti širokého výběru kvalitních brýlových obrub

    • celoplastové nebo celokovové rámečky, vázané, příp. vrtané, kombinace materiálů

    • možnost si brýle vyzkoušet

  • odborná konzultace v oblasti kvalitních brýlových čoček vč. široké škály povrchových úprav 

    • brýlové čočky podle korekce určité vzdálenosti - do dálky, do blízka, pracovní nebo multifokální 

    • brýlové čočky podle účelu použití, čirosti - čiré, samozabarvovací nebo s pevně danou barvou jako sluneční s dioptriemi

  • brýle na míru se zohledněním individuálních parametrů – centrace podle středů zornic a jejich výšky, sklon obruby, účel použití a další

  • výběr značkových slunečních brýlí s kvalitní UV ochranou, příp. s polarizací

  • poradenství ohledně zacházení brýlí s nabídkou příslušenství

  • záruční a pozáruční servis

close

Wishlist