Horší se vám s věkem zrak? Pořiďte si multifokální brýle

Horší se vám s věkem zrak? Pořiďte si multifokální brýle

Stává se to i těm nejlepším z nás. Je to sice mrzuté, ale není to žádným tajemstvím – jak stárneme, části našeho těla se opotřebovávají a nefungují tak, jako kdysi. A tak každého zastihne den, kdy si nějakou věc bude muset oddálit od očí, aby na ni lépe zaostřil. Této věkem podmíněné změně zraku se říká presbyopie, lajcky vetchozrakost.

V tomto článku se dozvíte
Co to je presbyopie, proč k ní dochází, jak se projevuje
Jak se dá vetchozrakost korigovat
Který druh oční korekce vám doporučí naši oční specialisté

Co to je presbyopie a proč k ní dochází

Vzhledem k tomu, že snížení schopnosti vidění na blízko s přibývajícím věkem postihuje všechny lidi, nejedná se o klasickou oční vadu, ale spíše o důsledek stárnutí organismu. Příčinou jsou postupné změny ve struktuře tkání oční čočky. První příznaky se objevují mezi 40. –⁠ 45. rokem a postupují cca do 65 let věku, kdy se stav ustálí a již se nezhoršuje. Nelze ji léčit, pouze korigovat.

S presbyopií úzce souvisí stav oční čočky. Právě ta je zodpovědná za akomodaci, s níž má oko problém (akomodace oka = něco jako ,,zoom” ve smyslu zaostřování –  schopnost vidět ostře různě vzdálené předměty). Ve struktuře čočky se časem usazují bílkovinné látky, které snižují její pružnost, a tedy i schopnost akomodace. O zaostřování se pak musí postarat dioptrická pomůcka.

Je to opravdu presbyopie, co vás trápí?

Prvním projevem presbyopie je pocit tzv. krátkých rukou. Lidé musí oddalovat věci, na které dříve bezproblémově viděli, aby na ně lépe zaostřili. Nejčastěji se projevují:

  • potížemi při čtení ve slabém osvětlení,

  • rozmazaným vidění blízkých předmětů,

  • bolestí hlavy po dlouhém čtení,

  • problémy se čtením drobného písma.

 

Jak se dá vetchozrakost korigovat

Nejrozšířenější druh korekce presbyopie je jednoduchý a spočívá v nošení dioptrických brýlí. Alternativou jsou kontaktní čočky, případně chirurgický zákrok, kdy se do vydlabaného pouzdra oční čočky vkládá korekční čočka. Pojďme se na to podívat podrobněji.

  1. Dioptrické brýle

Pokud vidíte dobře do dálky, postačí vám klasické brýle na blízko, tzv. čtecí brýle.

Pozor na brýle ze supermarketů a drogerií, mohou vám posloužit pouze na krátké přechodné období, když si svoje brýle zapomenete a potřebujete rychlé řešení. Tyto brýle však nejsou vhodné pro dlouhodobé používání, můžete si jimi poškodit zrak.

V případě, že nevidíte správně na blízko ani na dálku, je dobré mít vícero brýlí (jedny na dálku, druhé na blízko).

Velmi pohodlné jsou v tomto případě multifokální (progresivní) brýle, které řeší zaostření na více vzdáleností. Upravují dioptrie na dálku, na střední vzdálenost (je důležitá například při práci na PC a řízení) i na čtení. Tento typ brýlí si většina lidí zvolí ve chvíli, kdy jim k zaostření nepomůže ani oddálení předmětu do dálky, což většinou přichází, pokud je čtecí dioptrie neboli addice větší než 1,5 dioptrie.

Zajímavost: Addice je rozdíl mezi hodnotami dioptrií na dálku a blízko.

Jste mladší 40 let a vidíte špatně na blízkou a střední vzdálenost? Může se jednat o astenopické potíže. Způsobuje je např. nadměrná námaha očí, zejména čočky oka. Většinou se dostavují po dlouhé četbě či práci na PC. Pomoci mohou tzv. relaxační brýlové čočky, které uvolňují napětí svalů. Očím dopřávají pohodlí. Hodí se jako předstupeň před brýlemi multifokálními, jsou dostupné do addice 1,0 dioptrie.

Oční specialisté ve FOKUS v tomto případě doporučují čočky Nikon Relax See Neo, které jsou lehčí formou brýlí multifokálních a řeší právě častou únavu očí při práci na PC.

Zajímavost: Astenopické potíže vznikají v důsledku špatné nebo žádné korekce očí. Projevují se bolestí hlavy, zarudnutím nebo pálením očí, svěděním očí apod.

  1. Kontaktní čočky

Kdo nechce nebo nemůže nosit multifokální sluneční brýle, může využít komfortu kontaktních čoček. Díky vývoji a technologickému pokroku posledních let lze pro presbyopii používat jak monovizní kontaktní čočky, tedy jedny na dálku a druhé na blízko, tak i stále oblíbenější multifokální kontaktní čočky, které korigují vidění na obě vzdálenosti v jedné čočce, stejně jako multifokální brýle. Lze je dnes pořídit i pro astigmatismus. Potom jde tzv. torické čočky, řeší cylindrické dioptrie.

Pozor, při výběru a koupi kontaktních čoček, je pro vhodný výběr vždy potřeba navštívit očního specialistu na kontaktní čočky, a předejít tím možným problémům. Zde vám poradíme, jak na to.

  1. Oční chirurgie

Presbyopie se dá korigovat také voperováním nitrooční čočky, tzv. NOČ. Moderní lékařství dnes většině pacientů po operaci umožňuje být většinu času zcela bez brýlí. Implantáty NOČ se používají i při operacích šedého zákalu, kdy je do pouzdra vlastní oční čočky vsazená čočka umělá. Stejně jako kontaktní čočka může být i ta nitrooční monovizní, multifokální, torická apod.

Náš přístup ke korekci presbyopie

Oční optika FOKUS a jejich specialisté vždy hledají nejoptimálnější řešení problému se zrakem. Zdraví se ale nedá zobecňovat. Ať už se jedná o vetchozrakost, astenopické obtíže, či jiné oční komplikace, vždy mají ke každému zákazníkovi individuální přístup.

Multifokální brýle jsou vhodnou korekcí při každodenních činnostech, pokud ale po delší dobu zaostřujete zrak na určitou vzdálenost, např. pokud trávíte 3 a více  hodin denně prací pohledem do monitoru, jste vášnivý kutil, jezdíte na motorce nebo na kole, doporučí vám pro tyto situace brýlové čočky, které budou odpovídat právě vašemu zaměření a vaší činnosti tak, aby byl váš pohled na svět jasnější a vaše oči zůstaly svěží.

Vyzkoušejte, jak můžete znovu objevit jasný pohled na věci, které jsou vám blízké s aplikací Nikon.

Práci vždy opíráme o důkladné vyšetření a měření zraku. Na základě konkrétních potřeb pak vybereme správnou oční korekci. Mohou vzniknout obavy, že si na nové brýle nezvyknete. S profesionálně vybranými brýlemi se doba návyku na nové výrazně zkrátí, nebo není vůbec potřeba. Zákazníkovi navíc vysvětlíme všechny možné vlastnosti a dáme mu doporučení, jak brýle používat. Třeba, že je nezbytné s multifokálními brýlemi sklonit hlavu při chůzi ze schodů či lehce pootočit hlavu, pro pohled do zpětného zrcátka apod.

Pokud vás nebaví si stále oddalovat věci od očí pro lepší zaostření, jsme tu, abychom vám pomohli. Naplánujte si návštěvu jedné z našich poboček. Termín si můžete rezervovat i on-line.

close

Wishlist