FOKUS optik pomáhá zpomalit progresi dětské krátkozrakosti

FOKUS optik pomáhá zpomalit progresi dětské krátkozrakosti

Krátkozrakost je nejčastější oční vadou zatěžující dospělé, ale čím dál dříve postihuje i děti. Předpokládá se, že polovina světové populace bude v roce 2050 trpět krátkozrakostí. FOKUS optika nabízí speciální brýlové čočky Stellest Essilor s patentovanou technologií pro zpomalení nárůstu oka a tím i nárůstu dioptrií u dětí a zmírňuje následné oční komplikace mnohdy vedoucí k těžkému zrakovému postižení. Základem úspěšné léčby je nepodceňovat pravidelné prohlídky Vašich dětí u očního lékaře a dodržovat doporučená preventivní opatření. Brýlovými čočkami Stellest kontrolou progrese krátkozrakosti nekončí, ale začíná. Proto je důležité chodit na pravidelné oční kontroly nejlépe ke stejnému očnímu lékaři, dále pro co nejvyšší účinek brýlových čoček Stellest je, aby dítě řádně nosilo brýlovou korekci tak jak má. Zásadní je také dodržování preventivních opatření, jako jsou např. minimální pobyt venku alespoň 2-3 h a vyhýbání se činnostem do blízka, zvláště na digitálních přístrojích.

 

Co je to krátkozrakost a jak ji můžeme zpozorovat u dítěte?

Krátkozrakost neboli myopie je oční vada, při které dotyčný vidí do dálky rozmazaně. Oko je při tomto stavu většinou delší, než má být za standardních podmínek a paprsky vstupující do tohoto oka se neprotínají na sítnici, ale před ní. U dítěte si můžeme všimnout, že např. nadměrně přimhuřuje oči, může si stěžovat, že vidí hůř na školní tabuli a přibližuje se při psaní nebo čtení blíž k sešitu či učebnici. Pokud si dítě takto stěžuje a hůře se soustředí na učivo nebo se vyhýbá hodinám tělocviku, je vhodné navštívit očního lékaře, který posoudí zdravotní stav očí a případně doporučí vhodnou korekci nebo léčbu. I když si ale dítě na nic nestěžuje, nepodceňujte pravidelné oční kontroly Vašich dětí a Vás, protože zpočátku i malá refrakční vada, která dítě nemusí omezovat, může u dětí přerůst v nekontrolovaný nárůst zejména mínusových dioptrií, které s sebou přináší rizika dalších závažných onemocnění. Dětské oči mohou být zatíženy i jinými očními vadami jako jsou např. dalekozrakost a astigmatismus. Při včasném podchycení těchto vad nebo šilhání a jeho správné a pravidelné léčbě se může zamezit rozvoji tupozrakosti!

 

Myopie postihne v roce 2050 až 50 % populace!

Nyní trpí krátkozrakostí asi 30 % populace na planetě. Podle Světové zdravotnické organizaci (WHO) se předpokládá, že v roce 2050 bude postiženo krátkozrakostí 50 % populace, tj. téměř 5 miliard lidí. Z toho 1 miliarda lidí bude postižena vysokou krátkozrakostí s vysokou mírou rizika těžkých očních komplikací vedoucí k těžkému zrakovému postižení a způsobující snížení kvality života. V některých východoasijských městech trpí myopií až 90 % populace. Bohužel tato epidemie je zapříčiněna z části i dědičně, a to pokud oba rodiče jsou postiženi myopií, je pravděpodobnost vzniku myopie u jejich dítěte až 60 %. Proč je ale takový nárůst jen mínusových dioptrií? Je to změnou životního stylu. Naše oči jsou evolučně přizpůsobeny k pohledu do dálky, jenže dnes trávíme více dne a možná i celé dny ve školách a kancelářích, kde ve velkém používáme digitální zařízení při umělém osvětlení. Tyto faktory a zejména dlouhodobý pohled na krátké vzdálenosti menší než je 6 metrů způsobuje přizpůsobování oka této extrémní změně tím, že ulevuje akomodačnímu systému nárůstem délky oka tak, aby s co nejmenší námahou mohlo pozorovat předměty blíže jak 6 metrů.

 

Jaká jsou preventivní opatření, která mohou začlenit rodiče do výchovy dítěte?

Vliv na rozvoj krátkozrakosti nemají jen geny, ale i prostředí, životní styl a vykonávání činností do blízka. Především je pro zdravý fyzický a duševní vývoj nejen pro zrak, ale i pro ostatní orgány nejlepší pobyt venku na čerstvém vzduchu a to nejméně 2-3 hodiny denně. Pobyt venku je prospěšný i z důvodu lepšího a přirozeného osvětlení až 1500 lumenů, neboť při čtení a učení se v uzavřené místnosti při osvětlení 300 lumenů jsou oči více namáhány, a tudíž jsou náchylnější k nepřirozenému růstu. Je vhodné, aby dítě omezilo čas při používání digitálních zařízení. Při činnostech do blízka se doporučuje dodržovat optimální vzdálenost minimálně 40 cm a vyšší, zvláště při učení na mobilech, tabletech nebo na počítači apod. Je vhodné omezit hraní her na těchto přístrojích. Pokud je nezbytné, aby dítě trávilo delší dobu na digitálních zařízeních, jsou doporučené pravidelné cyklické přestávky, kdy se dítě dívá uvolněně do dálky každých 20 min na 20 sekund. Dítě by mělo spát a odpočívat v zatemněné místnosti, neboť jedna z příčin myopie v předškolním věku spočívá ve zvýšené teplotě v oblasti jeho ohniska na sítnici způsobené rozsvíceným světlem v místnosti, kde dítě spí. Vhodné je dodržovat pitný režim a pravidelná, čerstvá, lokální a vyvážená strava s dostatkem vitaminů, minerálů a stopových prvků s minimálním obsahem sacharidů.

 

Jak lze zpomalit progresi myopie?

Existuje několik klinicky ověřených způsobů, jak lze zpomalit nárůst dioptrií. Nejúčinnější a neinvazivní metodou jsou např. speciální brýlové čočky pro zpomalení progrese myopie od různých výrobců. Pokud dítě nechce nosit brýle, jsou vhodným řešením speciálně navržené kontaktní čočky. Krajním řešením je podstoupení chirurgického zákroku. Nicméně posouzení vhodnosti, která z metod je pro Vaše dítě nejvhodnější může určit jen oční lékař. Vyšetření zrakových funkcí u dětí do 15-ti let náleží v ČR podle vyhlášky 55/2011 Sb. pouze do rukou očních lékařů. Vždy je vhodné, aby stav očí kontroloval nejlépe stejný oční lékař, aby výsledky vyšetření byly co nejrelevantnější a odpovídaly stejným podmínkám.

 

Brýlové čočky Stellest nabízené certifikovanými odborníky ve FOKUS optice dokáží zpomalit progresi dětské myopie

Jedná se o speciální brýlovou čočku, která pomocí mikročoček umístěné od středu brýlové čočky způsobují změnu směru paprsků po průchodu brýlovou čočkou do oka tak, že paprsky kopírují tvar sítnice a tímto signálem dochází ke zpomalení růst oka. Tak je zajištěno, že oko dále nadměrně neroste a vyvíjí se jako za fyziologických podmínek. Zároveň je korekce zrakové vady zajištěno v centrální optické části poskytující ostré a kvalitní vidění nositele. Brýlové čočky Stellest jsou vyrobeny z kvalitního lehkého a netříštivého, pružného materiálu odolné při běžných aktivitách dítěte. Navíc jsou obohaceny antireflexní vrstvou odolné proti nečistotám a škrábanců, také oči dítěte chrání proti negativním vlivům ultrafialového záření.

 

Kdy je vhodné s léčbou brýlových čoček Stellest začínat?

Pokud bylo dítěti v 6-ti letech naměřeno + 0,75 dioptrií a méně, je vysoce pravděpodobné, že bude v následujících letech trpět myopií. Děti mohou nosit brýlové čočky Stellest již od 0 dioptrií, neboť čím dříve se účinně podchytí začínající rozvoj myopie, tím menší nárůst dioptrií a důsledky budou dítě tížit.  Pozor, u nekorigovaných dětí byla zjištěna o 30 % rychlejší progrese vady. Při nárůstu předozadní délky oka o 1 mm se zvýší refrakční vada o = 3 dioptrie! Takže je vhodné začít s léčbou co nejdříve.

 

Můžeme očekávat, že se nárůst dioptrií úplně zastaví?

Oko je smyslový orgán, který neustále pracuje a roste a to zvláště v dětství a během puberty. Jinak se oko vyvíjí v dětství, v dospělosti a jinou fází prochází ve stáří. Brýlové čočky Stellest ani žádné jiné podobné produkty brýlových čoček nedokážou 100% zastavit růst oka, ale zpomalit ho na fyziologický, přirozený a přiměřený růst oka. Na základě klinických studií bylo zjištěno, že brýlové čočky Stellest při minimálním 12 hodinovém denním pravidelném nošením zpomalují progresi myopie v průměru o 67 % ve srovnání s dětmi používající běžné brýlové čočky, tj. o = 0,5 dioptrie za 1 rok.

 

Jaký má tedy význam nošení brýlí s brýlovými čočkami Stellest?

Hlavní myšlenka technologie brýlových čoček Stellest je poskytnou dítěti optimální růst oka a zabránění nadprůměrnému růstu. Tím dokáží snížit negativní dopad na vznik očních komplikací spojené s rostoucími dioptriemi, jako jsou oční onemocnění např. šedý zákal, makulární myopická degenerace sítnice, odchlípení sítnice, které mnohdy vedou k těžkému zrakovému postižení až ke slepotě. Cílem je umožnit dítěti plnohodnotně se vyvíjet, vykonávat každodenní činnosti samostatně, začlenit se do kolektivu a do běžného života.

 

Neváhejte a přijďte s dítětem, lékařskou zprávou a poukazem na brýle do FOKUS oční optiky, kde Vám certifikovaní odborníci pomohou s výběrem správných obrub, nabídnou speciální brýlovou čočku Stellest a zodpoví Vaše případné otázky.

close

Wishlist