Víte, co je to amslerova mřížka? My ano, prozradíme vám, jak ji použít a co s ní dokážete diagnostikovat.

Víte, co je to amslerova mřížka? My ano, prozradíme vám, jak ji použít a co s ní dokážete diagnostikovat.

Amslerova mřížka je způsob, jak se můžete vyhnout očním chorobám. Řekneme vám, jak funguje a jak ji používat. Diagnostikujte vaše onemocnění včas.

Zrak je jeden z nejdůležitějších smyslů, kterým jako lidé disponujeme. Je jen těžké si představit, co všechno musí snášet ti, kdo ho mají poškozený nebo bohužel jsou slepí. A proto je důležité o zrak pečovat, nepodceňovat příznaky, které vám organismus vysílá.

Zamlžené vidění ne vždy musí znamenat, že vám lékař předepíše dioptrické brýle nebo kontaktní čočky. Někdy jde jen o únavu, přetížení očí nebo jiné nemoci. Stačí jen omezit zatížení očí. Například, pokud hodně pracujete na počítači, pomohou vám brýle, které tlumí modré světlo, také při ostrém slunci nezapomínejte na sluneční brýle, které jej dokonale tlumí a oči jsou tak méně namáhány.

Avšak ani jeden z těchto příznaků není třeba podceňovat. Ideální je, pokud pociťujete změny kontaktovat vašeho lékaře. Jedním chytrým pomocníkem je i Amslerova mřížka. Zajímá vás, co to je? Pojďte se s námi na to podívat.

Co je Amslerova mřížka?

Amslerova mřížka je jeden ze způsobů, který vám pomůže diagnostikovat nemoc, která se nazývá věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD). Toto postižení se projevuje nejčastěji u lidí v seniorském věku a patří k nejčastějším příčinám ztráty zraku.

Kvalitní oční optika může být řešením, jak se vyhnout návštěvě lékaře, protože i tam vám umí pomoci s diagnózou. Ovšem dokážete to i pohodlně z vašeho domova. Abyste se VDPDM problému dokázali lépe vyhnout a včas ho zpozorovat, pomůže vám právě Amslerova mřížka.

Amslerova mřížka je složena z malých čtverců a uprostřed se nachází zvýrazněný kruhový bod. Její velikost je přibližně 10x10cm a stačí si ji jen vytisknout. Diagnostika pomocí mřížky je tak bez nákladová a bezbolestná.

Jak funguje Amslerova mřížka?

Celý proces s mřížkou je velmi jednoduchý. Poté, co si ji vytisknete, byste měli postupovat následovně. Najděte si místo, které je opravdu dobře osvětleno. Mřížku umístěte tak, aby byla vzdálena maximálně padesát centimetrů od obličeje. Snažte se mřížku dát na takové místo, které máte přímo před očima a nemusíte se krkolomně krčit nebo naklánět.

Když máte mřížku nastavenou, zakryjte si jedno oko a poté zaostřete na kruhový bod uprostřed mřížky. Svisle a vodorovné čáry mřížky byste měli vnímat bez deformace, vlnění, rozostření nebo zamlžení. Potom celý postup zopakujte i s druhým okem.

V případě, že jste obrazy viděli bez deformací a nerozmazaně je vše v pořádku. Pokud se vám obraz zdál nejasný, křivý a rozmazaný, měli byste kontaktovat vašeho lékaře a ten vám poradí, jak máte postupovat dál. Lékaře kontaktujte i v případě, že se porucha naskytla jen u jednoho oka.

Díky tomu, že mřížku můžete používat bez velkých příprav, je dobré si zrak kontrolovat pravidelně. Stačí, když si mřížku otevřete na vašem počítači nebo si ji vytištěnou umístíte podle výše zmíněných pokynů. Čím častěji ji budete využívat, tím dříve můžete odhalit i malé příznaky, které vás mohou na onemocnění upozornit.

Dopřejte vašim očím odpočinek a regeneraci, myslete na kvalitní spánek a dostatek tmy, kterou vaše oči potřebují. A v případě, že pociťujete změnu nebo zhoršení zraku, nebojte se vyhledat očního lékaře nebo optometristu. Jsou to odborníci, kteří vám nejlépe pomohou s diagnostikou a nastavením léčby. Čím dříve se na problém přijde, tím větší šance je, že se vám jej podaří odstranit. Časná diagnostika problému je polovina úspěchu.

close

Wishlist