Brýlové čočky

Brýlové čočky

Díky zvyšujícím se nárokům prošly brýlové čočky obrovským vývojem. V dnešní době skvěle korigují a ochraňují zrak. Rozdělujeme je podle dioptrických funkcí a podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny.

Ve FOKUS Optik vám nabízíme na výběr z kompletní řady brýlových čoček renomovaných světových výrobců, jako jsou například Carl Zeiss nebo Omega optix.

Dioptrické funkce

Brýlové čočky, které korigují jednotlivé vady zraku, dělíme na jednoohniskové, biofokální nebo multifokální.

Důležitým kritériem pro správný výběr čoček je aktivita, ke které brýle potřebujete.

Jednoohniskové čočky slouží těm, kteří potřebují brýle pouze na přiblížení vzdálených předmětů a orientačních bodů nebo na čtení.

Bifokální nebo multifokální čočky jsou vhodné pro zákazníky, kteří potřebují různé dioptrie na různé vzdálenosti. Bifokální čočky vám zaručí ostrý pohled do dálky, ale také na blízko. Tento typ čočky má však vždy předěl mezi skly, a navíc zde chybí tzv. třetí korekce zraku na střední vzdálenost, která může nositeli v některých situacích chybět.

Multfikolání čočky, které jsou technologicky nejvyspělejší, mají velkou výhodu v tom, že obsahují korekce na všechny tři vzdálenosti (na blízko, na dálku i na střední vzdálenost). Proto se dokonale hodí pro celodenní nošení, kdy člověk nemusí měnit typy brýlí kvůli jednotlivým situacím. Tento druh čoček oceníte při všech běžných činnostech – při práci na počítači, na nákupu, při jízdě autem, prostě kdekoli, kde se vaše oči musí přizpůsobovat různým vzdálenostem. Jejich nespornou výhodou je, že vypadají jako jednoohniskové čočky.

Materiál čoček

Brýlové čočky jsou buď minerální (vyrobeny ze skla) nebo organické (vyrobeny z plastu). Minerální čočky mají skvělou odolnost proti poškrábání. Nevýhodou je však vyšší hmotnost, nižší ochrana před UV zářením a křehkost.

Organické čočky jsou v podstatě nerozbitné, velmi lehké, ale při nesprávném používání a čištění mohou být náchylnější k povrchovému poškození.

Změření zraku je první krok ke zdravým očím

Pečujte o svůj zrak a nechte si změřit zrak od našich profesionálů.

close

Wishlist