Trápí vás zrak? Poradíme vám, kdy je třeba brýle na dálku.

Trápí vás zrak? Poradíme vám, kdy je třeba brýle na dálku.

Poruchy zraku jsou spojeny s nepříjemnými zážitky. Neignorujte prvotní příznaky rozmazaného vidění, poradíme vám, kdy třeba brýle na dálku a kdy ne.

Máte pocit, že se vám zhoršil zrak a potřebovali byste brýle na dálku? Důležité je, abyste si diagnózu nestanovili sami a navštívili odborníka, který vám poradí                          a diagnostikuje správnou léčbu.

Problémy s viděním a jiné zrakové postihy nemusí hned znamenat, že vám budou předepsány dioptrické brýle. Častokrát se za problémem skrývá oční migréna, únava očí a jiné problémy, při kterých se obejdete bez brýlí.

Abyste si byli jisti, je nutná návštěva očního lékaře. Ten vám provede kompletní vyšetření a v případě, že vám diagnostikuje krátkozrakost, předepíše vám dioptrické brýle nebo případně kontaktní čočky. Pokud si chcete nechat zkontrolovat zrak urychleně, pomůže vám také kvalitní oční optika, kde se na měření zraku specializují.

Kdy jsou brýle na dálku opravdu potřebné a kdy ne?

Krátkozrakost značně ovlivňuje zcela běžné činnosti. V případě, že nejste na nošení brýlí zvyklí a ptáte se, kdy je brýle opravdu třeba nosit? V tomto případě byste se měli držet toho, co vám řekne váš lékař.

Sami umíte zvážit, jak toto zrakové postižení ovlivňuje váš život. Při malém zhoršení zraku nemusíte mít pocit, že je pro vás třeba dioptrické brýle nosit a během letních měsíců je raději vyměníte za sluneční brýle. Pokud to neovlivňuje vás ani vaše okolí, je to v pořádku.

Ovšem jsou činnosti jako je například řízení, kde je stoprocentní zrak opravdu důležitý. Při řízení si nezapomínejte vaše dioptrické brýle nebo jejich náhradu kontaktní čočky nasadit. Obecně platí, že brýle na dálku byste měli nosit pravidelně, aby byly vaše oči co nejméně namáhány. Vysilováním a namáháním očí si zrak můžete ještě více zhoršit, a i malé dioptrie se vám budou postupně zvětšovat.

Hlavně nezapomínejte na kvalitní brýle. Hotové brýle, které naleznete                                       v supermarketech či v drogeriích nejsou nejšťastnější volbou, což vám potvrdí i každá oční optika. Lékařům předepsané brýle v sobě ukrývají specifické parametry přesně pro vaše oko. A ty vám dokáže nachystat jen kvalitní oční optika a vaše oko vám za kvalitu poděkuje.

Kdy není třeba nosit brýle na dálku?

Brýle na dálku není třeba nosit při čtení či při práci na počítači nebo telefonu. Brýle na dálku jsou uzpůsobeny pro pozorování vzdálených předmětů. Pokud byste hlavně silně plusové dioptrie (nad +2,00D) používali i na blízko, můžete si váš zrak ještě více pokazit. Oko se musí přizpůsobit parametrům brýlí a mnohdy je z tohoto důvodu ještě více namáháno.

Jak jsme již zmiňovali, jsou onemocnění, která nevyžadují nošení dioptrických brýlí. Přestože máte pocit, že při sledování televizoru se vám občasně rozmazávají písmena, možná ani tehdy nepotřebujete brýle na dálku.

Netřeba hned sáhnout po brýlích, pozorujte příznaky a intenzitu zhoršeného vidění. Zkuste si v tomto případě dopřát odpočinek, tmavé prostředí a minimalizujte námahu očí. Pokud se vaše vidění vrátí k normálu, jedná se o únavu očí. Únava očí umí vyústit do oční migrény a jiných komplikací. Přestože máte pocit, že se vaše vidění zhoršuje, při takových potížích vám dioptrické brýle na dálku nepomohou.

Před tím, než si nasadíte brýle na oči, určitě navštivte očního lékaře. Ten správně určí ohniště problému a správně nastaví léčbu. Pokud byste si sami naordinovali brýle, které jsou volně dostupné, můžete si víc ublížit než pomoci.

close

Wishlist